Призовавам и настоявам да бъдат предприети необходимите действия за изпращането на трети полет от българската държава, който да прибере невредими българските граждани, блокирани в Израел. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски, цитиран от БНТ.

Той подчерта, че има десетки българи, които все още се намират в Израел и имат желание да напуснат страната. Пеевски засипа с похвали действията на правителството, в лицето на външния министър Мария Габриел и министъра на транспорта Георги Гвоздейков, по отношение на прибирането на наши сънародници от Израел.

Депутатът от ДПС призова българското посолство в Тел Авив и консулската служба към посолството да предприемат по-активна комуникация с българите в страната, с цел завръщането им в България. Той посочи, че е обезпокоен от информацията за бедстващите сънародници в Израел.

Припомняме, че напрежението между Израел и Палестина ескалира, след като Хамас стартира офанзива в ивицата Газа при която загинаха стотици цивилни. Израел обяви състояние на война и започна контраофанзива. Израелските сили подложиха ивицата Газа на обсада.

Редица страни, сред които и България, започнаха да евакуират свои граждани.

Втора група българи се прибра от Израел с правителствения самолет

Втора група българи се прибра от Израел с правителствения самолет

68 души пристигнаха на Летище София малко около 3:40 часа