МВР работи по редица сигнали за организиране на мрежи, в които участват полицейски служители. Приоритет е да се изключи Гранична полиция от този род престъпна дейност. Това обясни вътрешният министър Иван Демерджиев по време на изслушването си в Народното събрание. С тези думи потвърди тезата на главсекът от тази сутрин, че МВР се чисти от гнилите ябълки. Демерджиев бе извикан в пленарна зала да отговаря за това как работи вътрешното ведомство по искане на БСП. Поводът беше случаят от вчера, при който полицейски служител превозваше мигранти. Социалистите му поискаха и оставката. 

БСП към Демерджиев: Нищо лично, искаме ви оставката

БСП към Демерджиев: Нищо лично, искаме ви оставката

За втори път социалистите искат оставката на служебния министър Демерджиев

В ситуацията при този мигрантски натиск, Гранична полиция и МВР се справят добре, увери служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Министърът уточни още, че Фронтекс е включен активно в опазването на българо-турската граница, както и Европол. Към днешна дата няма оплаквания от турска страна, има такива спрямо граничните власти в Гърция, изтъкна той.

Демерджиев представи и статистика: през 2015 г. през територията на страната са минали над 18 000 мигранти, през 2016 години - 21 600 мигранти при много нисък мигрантски натиск, а през 2022 година - над 160 000 са опитите на мигрантите да минат през територията на страната, а заловените са 14 000 мигранти. Амбицията на МВР е да насити граничната зона с повече полицейски поделения.

Демерджиев стои зад направените кадрови промени в МВР при встъпването си в длъжност като служебен вътрешен министър. "Господин Деян Моллов не се справи със задачите си начело на Гранична полиция, нараснаха натискът и броят на проникналите мигранти в страната и след неговата смята кривата на нелегалната миграция у нас спадна много ниско надолу", каза Демерджиев. Специално в района на Хасково и Пловдив например има нужда се подобри териториалната структурата на Дирекцията за борба с организираната престъпност.

Това, което вътрешният министър иска, е да остави на следващите ръководители на МВР да изградят професионална система, в която да не се вадят постоянно хора. "Това е моят завет, който бих искал следващите министри да следват, но трябва да се поработи още за укрепването на системата", коментира Демерджиев.

Главният секретар на МВР: Акцията спрямо полицая с мигранти не е случайна

Главният секретар на МВР: Акцията спрямо полицая с мигранти не е случайна

Служителят е отстранен от длъжност, по случая е образувано следствено дело

От думите на Демерджиев стана ясно още, че са проведени полицейски операции за установяване на каналджиите, като има значителен брой задържани лица. Той посочи, че МВР работи по още по-мащабна операция, всички служби обменят информация, събрани са необходимите данни и полицейската операция ще е широко мащабна.

Няма данни други полицаи да са участвали заедно с полиция, превозвал 31 мигранти. Следен е от Бургас до мястото, където е бил спрян и се е занимавал с каналджийство от много дълго време. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти след изслушването си в Народното събрание.

За Демерджиев е удовлетворително това, че когато другите колеги на полицейски служител видели служебната му карта не са се поколебали да му сложат белезници и да го задържат, да го привлекат към наказателна отговорност, като го дадат на прокуратурата и да го отстранят от длъжност.

Той изтъкна, че задържаният полицаи е дал данни, че и друг път е участвал в превозването на мигранти. МВР е събрало достатъчно много оперативна информация покрай този случай с цел да установят още служители на реда, които са извършвали нерегламентирани дейности и да ги привлекат към наказателна отговорност. Демерджиев обясни, че не е следен само този полицай, като се готви мащабна полицейска акция по българо-турската граница, която няма да се проведе само на територията на България.

Демерджиев допълни, че постоянно се сменят маршрутите и подходите на мигрантите, като заради това и МВР постоянно сменя подхода си спрямо трафикантите. Той дори даде пример, че е имало моменти, когато Лъвов мост е бил залят от мигранти, а днес вече нямало такива заглавия в медиите, а и Демерджиев нямало да допусне да има.

Той добави, че се работи и по случая с над 10 полицаи, подпомогнали мигранти. Има няколко задържани човека, има и още доста случаи в развитие. Работата по един такъв канал, което не е много лесна задача, но се използват и специални разузнавателни средства, обясни Демерджиев. Той е доволен, че засега повече са полицаите, които работят за интереса и развитието на МВР. Демерджиев е поставил задачи на ГДБОП да внимават и да следят за действията на граничните полицаи на българо-турската граница както по линия на нелегалната миграция, така и по друг вид престъпления.

Новата тактика на мигрантите - с бързи леки коли летят по АМ "Тракия"

Новата тактика на мигрантите - с бързи леки коли летят по АМ "Тракия"

Лица от криминалния контингент се пренасочват към трафика на мигранти поради по-леките наказания

На въпрос за установените 40 полицаи, съпричастни към случая Георги Семерджиев, министърът отбеляза, че ще даде точни данни и ще бъдат изнесени като съобщение от пресцентъра, тъй като в момента не е подготвен по темата.

Запитан за случая от Нова година, когато полицай блъснал 3 коли и след това избягал, Демерджиев заяви, че все още тече разследване по случая, като се прави и вътрешна проверка. Нищо не оправдава подобно поведение и МВР ще бъде безкомпромисно. Има прегаряне в полицията вследствие на изключително тежките условия и наред с това, че ще вземат мерки към тези, които извършват противообществени прояви, ще се вземат и мерки да бъдат подпомогнати. Синдромът на прегарянето е факт и полицаите страдат от него, изтъкна вътрешният министър.

Над 10 000 са проверените полицаи за консумирането на алкохол и наркотици, като са предприети мерки по образуване на дисциплинарно производство. МВР продължава всички действия, които целят да дадат ясна перспектива на полицейските служители, които да пазят и ценят авторитета на институцията. Под 20% са случаите, в които е установена употреба на наркотични вещества и алкохол в кръвта на полицейските служители. По всички случаи ще бъдат взети мерки по образуване на дисциплинарно производство, закани се вътрешният министър.

Във връзка със случая за задържания 18-годишен младеж за убийството в Русенско, Демерджиев уточни, че е запознат със случая, но не би искал да го коментира. Достатъчно брутален и противен е случаят, но не иска да изпада в детайли.

От думите на Демерджиев стана ясно още, че МВР не е получило информация от вътрешното министерство на Русия защо издирват българинът Христо Грозев. Очаква се такъв отговор, но се забавя по дипломатическите канали.

Митрофанова не знае защо Грозев е издирван

Митрофанова не знае защо Грозев е издирван

А за българските училища в Запорожие - ще бъде проверявано