БСП с неудобство извади бюлетини на МВР. Това стана по време на изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев в пленарна зала. Това, че МВР извозва мигранти, беше поводът да ви извикаме, заяви Иван Ченчев. Социалистът е възмутен, че служителите на реда вчера са спасявали паднала крава в река, а няма напредък срещу битовата престъпност и каналджийството. Нищо лично, господин министър, но ви искаме оставката, обърна се той към силовия вицепремиер и настоя Демерджиев да не се крие и да поеме отговорност.

Вие сте главата на цялото министерство и трябва да поемете отговорност, нищо лично, подчерта социалистът. Това е вторият път, когато БСП иска оставката на Демерджиев - поводът преди беше убийството на граничар край Елхово в началото на ноември месец.

Иван Демерджиев пък каза, че в професионална среда в ресорната парламентарна комисия спокойно можел да обсъди темата. За периода януари - ноември 2022 с 2,2 % е скочила престъпността спрямо същия период на предходната година, но също се отбелязва и 2,9% ръст на разкриваемостта. Най-голям ръст има при телефонните измами, кражбите на автомобили и домашно насилие. Именно тук са концентрирани усилията на МВР. Силовото ведомство е внесло текстове за изменение на НПК за борба с тези престъпления.

С дронове се следи движението на мигрантите по границата, но се следи и работата на граничарите. Това довело до намаляване на случаите. Демерджиев каза, че случаят със заловения полицай за трафик на мигранти показва, че и служебната карта не пази нарушителите.

А той съвестно изпълнявал задълженията си на министър.

Няма зачестили случаи на влезли в страната мигранти, по думите му. Над 14 000 мигранти са хванати миналата година. Над 170 000 са опитите за нахлуване в страната.

Припомняме, конкретният повод вътрешният министър да бъде извикан в пленарна зала, вместо да бъде в ресорната парламентарна комисия бе вчерашният случай, в който полицай от СДВР бе задържан да превозва мигранти на АМ Тракия.

Главният секретар на МВР: Акцията спрямо полицая с мигранти не е случайна

Главният секретар на МВР: Акцията спрямо полицая с мигранти не е случайна

Служителят е отстранен от длъжност, по случая е образувано следствено дело

Вземат се и мерки срещу корупцията в системата на МВР. Проверяват се и ръководителите на провинилите се служители затова, че не са създали условия да не се случват подобни неща. А Демерджиев иска МВР да не е символ на корупцията, а символ на борба с корупцията.

Твърде много административни функции били възложени на полицаите на терен, стана ясно от думите му. Затова се правели специализирани полицейски акции.

Иван Иванов, БСП, е притеснен, че МВР има проблем. Вътре в системата имало напрежение и служителите били демотивирани. Министърът каза, че предстоят разговори по темата. Полицаите страдали от burn out и се работело как психолозите на МВР да работят за това да намалят напрежението сред служителите на реда.

От 2009 година Гранична полиция е системно недофинансирана, обясни още Иван Демерджиев.