"По отношение на цената на един глас, има данни тя да е достигнала до 150 лв."

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти. Той взе участие участие в международния семинар "Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната".

Демерджиев поясни, че има практика плащанията да се правят поетапно, т.е. една част преди вота, а огромна част след гласуването. "Следим тези практики. Нашата активност ще продължи дотогава, докато имаме данни, че може да има разплащания в участниците в този незаконосъобразен процес", увери Демерджиев.

Министърът посочи, че няма данни за плащания с криптовалута. 48 са образуваните досъдебни производства за купуване на гласове, като те са повече в сравнение с предходните избори. "Растат сигналите и производствата. Има и задържани, но процесите са толкова динамични, че цифрите се променят всеки час. Тенденцията е важна, тя е такава, каквато очертах и преди кампанията - натискът е от страна на купувачите на гласове е по-голям", коментира вътрешният министър. Демерджиев отчете засилване и на корпоративния вот.

Той определи схемите за купуване на гласове като най-различни, но не и необичайни. Част от тях са свързани с подкрепа срещу предоставяне на различни социални услуги, които нямат общо с изборите.

Вътрешният министър коментира и масовият бой в Казанлък. "Масовите сбивания в България продължават години наред. Те са естествена последица от маргинализацията на една значителна част от българското население, която вместо да бъде интегрираня, е оставена като машина за гласуване, които са използвани за изборите", отбеляза Демерджиев. В замяна на това се получава комфорт от полицията, а последиците от тази практика, която Демерджиев нарече "безхаберие", не може да бъдат заличени.