В епидемичната ситуация, в която достъпът и до избиратели с публични мероприятия е ограничен, News.bg представя основните политически формации, които ще се борят на предстоящите парламентарни избори. Участието на партиите е по желание и при равни условия.

Изразът опорни точки се сдоби с негативни конотации, но въпреки това - кои са опорните точки на политическата платформа, с които излизате за 4-ти април?

Предстои съвсем скоро да обявим платформата си, но нашите основни "опорни точки" са ясни още от миналата година. През декември излязохме с декларация, в която посочихме 12 големи приоритета, по които сме готови да търсим широки мнозинства в следващия парламент. Сред тях са укрепване на правовия ред и институциите, рестарт на регулаторите, програма за радикална модернизация, реформа на изборния процес, лустрция и др.

Всички те обаче могат да бъдат обхванати в две големи теми - нашите основни приоритети - върховенство на закона и електронно управление. Това са двете абсолютни предпоставки, за да дадем възможност на българските граждани и предприемачи да направят технологичен скок, индустрията да се промени и да минем на ново ниво на обществено благосъстояние. А това ще се отрази и на възможността ни да правим социални политики, да плащаме достойни пенсии, да имаме ефективно здравеопазване. Имаме конкретен план как чрез въвеждането на електронно управление да намалим административното бреме за хората и бизнес със 70% за три години.

Законност и модернизация е рецептата за високи доходи и бъдеще.

Здравната криза неминуемо оказва влияние на кампанията и въпреки призива да не се политизира по темата, вашата оценка каква е? Справиха ли се добре здравните власти, а за момента и изборната администрация?

Не се справиха. Тази криза от самото начало та досега се управлява от хаоса, липсва последователност в решенията и действията. Това е видимо и при последното разпореждане за "зелените коридори" за ваксините, с които на практика се прескочиха фазите и цялата досегашна организация. И пролича по опашките, по неяснотата сред хората кой ще се ваксинира, как ще се ваксинира, с какво. По отношение на предизборната кампания - закъснял и много общ здравен протокол, пълна неяснота ще се ваксинират ли членовете на секционни комисии, кога и как. Вече се чуват все повече прогнози за ниска активност в зависимост от ситуацията с COVID-19. Сбъдват се прогнозите ни, че Борисов се опитва да се "коалира" с коронакризата, за да остане на власт. Защото ниската активност, която ще увеличи относителната тежест на контролирания и купен вот, е от интерес на ГЕРБ и ДПС.

Как смятате да стигнете до избирателите?

Както сме го правили винаги досега - с ясни послания и честен подход. Ако въпросът ви е за предизборната кампания с оглед на коронавируса, ще продължим да залагаме на силното си присъствие онлайн - тази среда е естествена за нашата общност. Но ние сме много активни и в срещите с избиратели на улицата. Това пролича и при събирането на подписите за регистрацията на "Демократична България" в ЦИК. Дали ще можем да правим тези срещи обаче и по какъв начин ще зависи изцяло от ограниченията, които бих били въведени заради короанвируса.

Спешните неща, които трябва да бъдат направени за България?

Страната спешно трябва да се модернизира. В момента в света се извършва технологична революция, а ние още въвеждаме електронно управление - вече над десетилетие, срещу милиарди пропилени левове... Пари за модернизация може да дойдат по линия на европейския план за възстановяване. 12 млрд. лева са огромна финансова инжекция, която ако бъде инвестирана умно, може да помогне на страната да премине на следващия етап на развитие. Ние в "Демократична България" имаме много ясен план за въвеждане на ускорена дигитализация и модернизация.

Другото спешно е възстановяването на правовия ред и укрепването на институциите, които да станат работещи. Работещи в интерес на хората, в интерес на бизнеса, а не използвани за политически чадъри или бухалки.

Първите три законопроекта, които ще внесете в следващото Народно събрание

Имаме готовност да внесем предложение за промени в Конституцията, каквито оповестихме още миналия юли. Те са свързани с отчетност и контрол на главния прокурор от Народното събрание, независим съд и регулаторни органи, въвеждане на индивидуална конституционна жалба, гаранции за действителна парламентарна демокрация.

Готови сме с проект за модернизация на изборното законодателство. Знаете, от години настояваме за въвеждане на дистанционно електронно гласуване или гласуване по пощата, за създаване на изборен район "Чужбина". Вярваме, че гласът на всеки един българин има стойност, независимо от къде идва. България е длъжна да подаде ръка на всеки свой гражданин, който иска да участва в политическия, социалния живот на Родината. С проекта ще предложим и въвеждане на видеоизлъчване при отчитането на изборните резултати в секционните комисии. Виждате случващото се в последните дни с видеоизлъчването - законът не го забранява, но и не го въвежда изрично и това става повод за различни тълкувания и в крайна сметка за забраната му. А това наблюдение би могло да бъде не само една от успешните мерки за по-прозрачен процес, но и ще доведе до по-голямо доверие.

Ще предложим и мерки за радикална дигитализация. Целта е да се прекрати прехвърлянето на гражданите от гише на гише по институциите, а финалният резултат ще е драстично намаляване на административното бреме. Крайно време е бизнесът и гражданите да спрат да са куриери на държавните и общинските служби.

Всички говорят за очакваната раздробеност на следващото Народно събрание. Ние питаме не за коалиции, не за червените, а за белите линии - за какво бихте търсили партньорства?

Както вече посочихме, големите теми, по които ще търсим широки мнозинства са 12. Една от тях е промяна в Конституцията, която да осигури реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет, прекратяване на мандата на Иван Гешев и на настоящия състав на ВСС. Ще се борим за премахване на специализирания съд и прокуратура, както и на настоящия вид на антикорупционната комисия, за реформа в МВР и службите, както и провеждане на реподбор в ключови структури от сектора. Подобни реформи обаче няма как да станат без широки мнозинства. Затова се обръщаме открито към всеки, който ще бъде народен представител - за тези приоритети ние сме готови да търсим големи мнозинства. Приоритет за нас е възстановяването на ролята на парламента, който сега е превърнат в гумен печат на Борисов, Пеевски, Гешев и компания.

Червените линии, които не трябва да се преминават

Компромис по отношение на Борисов, Пеевски, Гешев и целия сарайско-мафиотски модел, който краде от бъдещето на страната ни. От отношението на другите в парламента именно към тези фигури зависи и ще чертаем ли червени линии. Вече заявихме и че няма да се влиза в управленски коалиции с ГЕРБ, ДПС и БСП.

Ако сега пред вас стои един гражданин на България, който никога не е гласувал, какво бихте му казали.

Гласувайте. Вашият глас има власт! Политика не бива да бъде мръсната дума, в която я превърнаха. Крайно време е да има управление в интерес на хората, за бъдещето на страната. От всеки един от нас зависи управлението в следващите 4 години. От нас зависи дали България ще направи скок напред, дали ще се модернизира и ще тръгне към благосъстояние или ще остане заклещена в старите корупционни модели, които изяждат бъдещето ни. Гласувайте, избор има.