"Демократична България" настоява Стоян Мавродиев да бъде отстранен от Българската банка за развитие (ББР) с мотива, че тя е превърната в "придатък на олигархията на управляващата триада Борисов - Пеевски - Цацаров".

От партията напомнят, че ББР е била създадена като Насърчителна банка с идеята да кредитира малкия и среден бизнес. Вместо да се занимава с това обаче, под ръководството на Стоян Мавродиев тя отпускала огромни финансирания на компании, контролирани от съмнителни олигарси.

Пет партии срещу идеята Стоян Мавродиев да оглави ББР

Пет партии срещу идеята Стоян Мавродиев да оглави ББР

Мавродиев няма нито ден стаж на ръководна позиция в друга банка, пишат в открито писмо

От "Демократична България" припомнят и че още през 2017 г. са призовали правителството да оттегли кандидатурата му, а управителният съвет на БНБ да не я одобри. Това обаче така и не е случило и в момента бившият председател на КФН ръководи банката за развитие в полза на олигархията, посочва се в позицията на партията.

В подкрепа на твърденията си ДБ посочва няколко случая на отпуснати от ББР кредити - сделката за "Юнион Ивкони", дружество "Инса ойл" и "Слънчев ден".

Моделът "Мавродиев" трябва да бъде преустановен час по-скоро, категорични са от "Демократична България". Според тях през последните години Банката за развитие е доказала, че съществуването в този й вид е безсмислено.

БНБ одобри Стоян Мавродиев за шеф на Българската банка за развитие

БНБ одобри Стоян Мавродиев за шеф на Българската банка за развитие

В управата на Банката за развитие влизат Румен Митров и Николай Димитров

От партията подчертават, че ББР, ръководена от Мавродиев, не само не помага, но дори пречи на нормалното функциониране на икономиката.

По тази причина те настояват за силен обществен контрол върху насърчителната банка, като първата стъпка към тази цел според тях е именно отстраняването на Мавродиев.

Те призовават и за открит публичен дебат относно посоката на развитие на Българската банка за развитие, така че тя да оправдае първоначално заложените си цели.