"Визитата на ливанския премиер в България Саад Харири е от ключово значение", заяви българският премиер Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.

Той коментира, че срещата между двете делегации има ключово значение за изграждане на доверието и привличането на много инвестиции от Ливан към България.

Борисов поздрави Харири за това, че е успял да състави правителство в такава тежка ситуация и че е гарант за стабилност.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнованията си за загиналите при атентата в метрото в Москва. "За тероризма няма място, в което не може да се задейства, и няма защитени страни", посочи той.

Като правителства сме си поставили амбициозната задача с работа и с открито небе между двете държави да направим така, че религията и кой къде се моли сутрин, да остане на заден план", заяви Борисов.

Българският премиер разказа, че е показал на своя колега от терасата на МС, че в рамките на един километър в столицата ни има християнска църква, джамия, синагога, тоест етническа толерантност и разбирателство.

Ливанският премиер Саад Харири също изказа съболезнования за загиналите и пострадалите при терористичните атаки в Русия и остро осъди този акт на насилие. По думите му, тероризмът не познава нито граници, нито религия.

"Когато премиерите на две държави обменят информация и работят заедно, се подразбира, че и службите ще работят заедно и ще обменят информация", коментира Борисов.

Двамата премиери са разговаряли в детайли за борбата с тероризма, по този въпрос ще има срещи и в бъдеще, обясни още той.

Саад Харири заяви категорично, че силите на армията в Ливан са в състояние да запазят сигурността там. Той посочи, че няма никаква възможност за спекулация с ливанската сигурност и стабилност.

"Искаме да знаем кой уби всички мъченици в Ливан, начело с Рафик Харири", призна ливанският премиер, попитан как оценява работата на международния трибунал за разкриване на убийството на неговия баща.

Припомняме, Рафик Харири, един от най-големите авторитети в Ливан, загина при мащабен терористичен акт в Бейрут.

"Трибуналът работи сериозно, за да намери доказателства, да установи фактите, за да затворим тази черна страница, нуждаем се от стабилност в душите на хората, да сложим край на поредицата атентати и най-накрая да стигнем до съд, който да накаже всички убийци и терористи", категоричен е ливанският премиер.

Саад Харири подчерта, че ще бъде прието всяко решение, което ще дойде от международния трибунал. "Ще го приемем и приложим каквото и да е то", каза той и обясни тази позиция с факта, че трибуналът е изключително високопоставен и авторитетен орган.

"Безспорно, България има огромни традиции в работата си с арабския свят, безспорно в последните години те са занемарени", призна Борисов в отговор на журналистически въпрос. По думите му, днес са водени разговори за директни авиолинии и открито небе, така както с Катар и Кувейт.

"Има ли движение на бизнес, има обмен. Много бързо и прагматично вървим в тази посока", заяви българският премиер.

По думите му в арабския свят фамилиите с традиции си говорят помежду си. "Много по-лесно е да отидем и да искаме инвестиции от Абу Даби, след като премиерът на Ливан е наш гарант и са проведени предварителни разговори, отколкото да отидеш и да работиш сам", посочи премиерът.

Той отново посочи, че посещението на ливанския премиер в България е ключово, защото то отеква веднага в арабския свят и създава възможност за много по-бързи и лесни контакти.

Саад Харири добави, че икономиката на Ливан е свободна, много близка като организация до европейските икономики.

В отговор на журналистически въпрос дали ще има данъчни облекчения за български инвеститори в Ливан, той обеща всички облекчения в пълния смисъл на думата за българските фирми, които ще отидат да работят в страната му.

"Бихме искали в хода на отвореното небе между нашите две страни да видим много ливанци и граждани на арабския свят да идват в България", заяви Харири.

Според Борисов Харири е млад, но е един от политиците, които имат ключово значение за политиката в региона на Близкия Изток.

Премирът призова за бързо разрешаване на Арабско-Израелския конфликт, както и решаване на проблема с ядрената програма на Иран.

Борисов заяви солидарността на българското правителство към мирния процес в региона.

Харири от своя страна посочи, че срещата с българския премиер е била изключително полезна.

Членовете на двете делегации са обсъдили икономическите и политическите предизвикателства, които стоят пред правителствата на България и Ливан.
На двустранната среща са набелязани и възможностите за развитие на бизнес отношенията.

По думите на ливанския премиер, България е член на ЕС и има възможност да играе важна роля и да даде своя принос по отношение на мирния процес в Близкия Изток.

Харири обясни, че развитието на този процес е от изключително значение, тъй като въздействието му не се ограничава само в този район и всеки провал ще засегне и ЕС, и целия свят.

По думите му, всеки ден се изграждат нови заселнически колонии в източната част на Израел, което от своя страна генерира екстремизъм и резултатите могат да бъдат катастрофални.

По отношение на икономическите въпроси, които ливанският премиер е обсъждал с Борисов, Харири посочи, че икономиките и на двете страни се развиват и са налице достатъчно допирни точки за добра съвместна работа.

По думите му България има обещаващи възможности да развива икономическия си потенциал. Той призова икономиките на двете страни да се възползват една от друга, да вземат пример една от друга и да реализират възможностите за отношения.