"С удоволствие очаквам да видя това". Това бе лаконичният коментар на министър-председателя Николай Денков по повод заканата на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев да заведе граждански иск срещу него.

Предисторията - заради думите на Добрев, че представители на Министерски съвет били "на хранилка" при "Лукойл" днес след редовното заседание на МС Денков отсече - ще заведе дело срещу тези, твърдящи това - т.е. Делян Добрев, но без да го споменава поименно. Отговорът не закъсня - пред бТВ Добрев контрира: "Ако от вторник няма отстъпка за бензина, обмислям като гражданин да заведа дело срещу премиера Денков в качеството му на физическо лице. Защото не изпълняват закона и не ми връщат 73 стотинки на литър бензин". Добрев визира приетия от предишния парламент закон, задължаващ "Лукойл Нефтохим" да връща процент от разликата в цената между петрола сорт "Брент" и руския "Уралс", с който работи преимуществено рафинерията в Бургас.

В блиц коментара си премиерът коментира лаконично и друга актуална тема от днешния ден - искането на основния говорител на ДПС в последните месеци Делян Пеевски лично Денков писмено да декларира пред Народното събрание как се развива казусът около "Лукойл". 

„Лукойл“: Платили сме 647 млн. лева за 2023 г., това е политически натиск

„Лукойл“: Платили сме 647 млн. лева за 2023 г., това е политически натиск

Министерството на финансите потвърди, че компанията плаща данъците си на време

"Нека да видим първо какво иска (Пеевски - бел.ред.), нека да видим първо писменото становище и тогава ще говорим", каза Денков.

Искането на Пеевски е тази информация да бъде предоставена на НС до края на утрешния ден заради предстоящото извънредно заседание на парламента в петък, в рамките на което ГЕРБ и ДПС имат намерение да отхвърлят окончателно ветото на президента върху Закона за енергетиката.