Премиерът Николай Денков възнамерява да заведе дело срещу хората, които заявяват, че в кабинета има министри, които са на хранилка в Лукойл.

Припомняме, че това обвинение отправи директно депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Николай Денков обаче не посочи директно името му на брифинга си в МС.

По темата "Лукойл" Денков посочи, че компанията е поела ангажимент да си плати дължимите данъци съобразно законодателството, но "не поема ангажименти за калпави закони". Премиерът посочи, че никога не е казвал какви суми дължи "Лукойл". Денков накарал началника на кабинета си да проведе разговори с компанията, а след разговора станало ясно, че компанията няма да търси вратички, за да избегне плащането на данъци.

Пред журналистите Денков настоя, че всякакви числа и срокове, предадени от негови думи от други хора, са дезинформация.

А поводът за обаждането на началника на кабинета му е намерението на "Лукойл" да отчете като разходи и да намали декларираната си печалба по този начин през разходи за модернизация. "Това е поводът за обаждането. Според нас юридически нямат правото на това, но можем да спорим и по съдебен път, което ще отнеме време", посочи Денков.

По отношение за твърдения за други дължими данъци, Денков заяви, че са заложени законови текстове, които не са приложими и не са приложени до този момент". Премиерът увери, че правителството спазва законите такива, каквито са.

Премахване рязко на дерогацията ще се отрази негативно на българските граждани, посочи още веднъж Денков и обясни, че поетапно трябва да се отказваме от руския нефт.

Пеевски пита - ще си плати ли „Лукойл“ наистина?

Пеевски пита - ще си плати ли „Лукойл“ наистина?

„Лукойл“ явно не си дават сметка, че са българска компания, която работи по българските закони и нейната централа е в България

За изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй и критиката на президента, той не вижда какво непрозрачно вижда държавният глава в това решение. Това е някаква пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината, смята министър-председателят.

Иначе брифингът на министър-председателя след заседанието на МС започна с хвалбата за напредъка на България по върховенство на закона и уверението, че България не се е отказала от пътя си към Шенген и надеждата да бъдем приети в скоро време, въпреки вчерашното повторно "не", което получихме от Австрия.

Трябва всички да бъдат убедени, че България и Румъния трябва да бъдат в Шенген, по думите на Николай Денков. Австрийският канцлер нямал проблем с България и Румъния, а разговорите за членството ни в Шенген ще продължат и на съвета на ЕС.