Напоследък президентът казва доста неща, които просто не са верни. Ще дам най-ясния пример - когато говори за "изкривена история", неговите аргументи се базират именно на изкривената история, а не на истинската история на България. Няма смисъл да коментирам повече, както се казва - нека по делата да съдят.

Така в отговор на въпрос на News.bg министър-председателят Николай Денков коментира позицията на президента Румен Радев, публикувана сутринта във "Фейсбук", в която се посочва, че "се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости".

Денков подчерта - правителството не говорило против която и да е институция. "Но искам и същото уважение към нас. Ако проследите тези престрелки, те стартират от други институции. Много пъти премълчаваме, но когато се мине определена граница, трябва да отговорим."

Правителственият глава даде и друг пример за според него невярна реторика от страна на президента - че кабинетът не прави нужното за интеграцията ни в Шенген. "Всеки ден имаме разговори, преговори, имаме план как да действаме, просто невинаги ги обявявам. Защо да обявявам примерно, че съм говорил с холандския премиер? Има ли нужда да го обявявам?", попита реторично той.

Денков даде коментар и по друга актуална тема, превзела редиците на "сглобката" в последните дни - думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС фактически са част от "некоалицията". Нещо, категорично опровергано постфактум от представителите на ПП/ДБ.

Йотова сигурна, че Радев няма да позволи нов „сериозен отпечатък“ върху службите

Йотова сигурна, че Радев няма да позволи нов „сериозен отпечатък“ върху службите

Недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат да им сложат ръка

"Няма нищо лошо кабинетът да получава подкрепа, за да изпълнява програмата си. Програма с ясни цели, които всички знаете. Ще се радвам на подкрепа от всяка политическа сила, за да можем да си изпълняваме програмата. Вече ако някой започне да променя целите, задачите и програмата, това вече е друг разговор", по-умерен в позицията си спрямо ДПС в сравнение със съпартийците си бе премиерът.

Денков коментира и експулсирането на руски свещеници от България, станало факт вчера с мотивите, че тримата изгонени представляват риск за националната сигурност.

"Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България. Както знаете, единият е руски гражданин, другите са граждани на Беларус. Действията (които са извършвали въпросните лица - бел.ред.) са предмет на секретен доклад, само се запознах с него, нямам отношение към предприетите действия", каза той, невлизайки в детайли.

Относно идеята за сливане на службите в едно мегазвено, лансирана от ПП/ДБ, но неподкрепена от ГЕРБ и ДПС, Денков отново не влезе в конкретика с аргумента, че темата е силно експертна.

И добави: "Нека да прецизираме как стоят нещата. Тези 20 закона, които поставихме в списък в първите дни на Народното събрание, службите не бяха в този списък. Те бяха обсъждани, ставало е дума за това многократно, знаем, че имаме слабост там. Но тази дискусия трябва да продължи в Народното събрание с експерти, работили в службите, знаещи как те работят. Не бих искал да давам моето мнение, защото то може да бъде само политическо, а не експертно."