За първи път в най-новата ни история се прави опит да има много сериозен отпечатък върху българските служби за сигурност. Аз съм сигурна, че президентът Радев няма да допусне това. Това заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова пред журналисти във Велико Търново, където присъства на честванията на Деня на Независимостта.

По думите на Йотова недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат "да им сложат ръка".

Коментарът си Йотова на фона на въпрос за експулсираните руски духовници, обвинени в зловредно влияние в обществено-политическия живот на страната. По думите й ако има достатъчно сигнали и доказателства, службите за сигурност са в правото си да свършат това.

И Румен Радев заговори за "посолството" и пита за службите

И Румен Радев заговори за "посолството" и пита за службите

Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите

Вицепрезидентът коментира и реформата на КПКОНПИ, която бе гласувана вчера от депутатите.

"Нека да видим как кореспондира с останалото законодателство". Тя пожела оценката за преструктурираната Антикорупционна комисия да дойде, когато се направи обстоен преглед на целия механизъм, по който ще функционира КПКОНПИ. Постави под съмнение обаче синергията й с останалата част от съдебната система, както и със заявките за реформа там. Също така открои критиката към новото законодателство, че се създава нова служба за разследване.

За днешния ден, в който България отбелязва 115 години от обявяването на независимостта, отново с критичен тон към заявките за промяна на Основния закон, Йотова призова да се отнасяме с уважение и респект към Българската конституция, която трябва да се променя само при "добре осъзнати и добре формулирани национални интереси, както и позиция, която да се защитава на национално, европейско и международно ниво".

Радев няма да допусне сглобкаджийска епопея на зачеркнатите
Обновена

Радев няма да допусне сглобкаджийска епопея на зачеркнатите

3 март е червената линия на нашето търпение, обяви президентът от Шипка

По-късно от президентството разпространиха информация за официалното и приветствие: "Дълга е българската история и паметта за нея не разделя, а обединява. 115 години по-късно е кощунство да се делим на фили и фоби, на променени и неособено променени. Кощунство е в дългата ни държавническа традиция днес да ни управлява сглобка. Унизително е да се примиряваме с това определение." 

По думите на Илияна Йотова са много предизвикателствата пред страната и "не трябва да се движим от тяснопартийни и котерийни интереси, от противоборства". "Хилядолетната ни история сочи, че колкото пъти се разделяме, толкова пъти нашите врагове се опитват да ни изтрият от географската и политическа карта", подчерта тя. Вицепрезидентът призова: "Да мислим за единението и бъдещето. Да живеем така, че тези, които дойдат след нас, да ни цитират и да казват: Те работиха за България!"

"Днес скланяме глава на почит пред първостроителите на съвременна България, които ни завещаха пример за единство, показаха ни как се печели национална кауза в най-преломните моменти", каза още Йотова. "Мнозина критици са имали и тогавашните политици. Постигнатата независимост е пример за един политически елит, който има най-важния дар - единодействието и подкрепата на народа", подчерта тя.

Снимка 634933

Източник: пресцентър Президентство

"Съединението прави силата, пише на сградата на българския парламент. Често забравяме края на изречението на Стамболов - силата ражда независимостта. А силата е в собствената вътрешна свобода, в самочувствието, в убеждението, че това, което правиш, е в името на любимото отечество. Силата означава да бъдеш достатъчно добре подготвен, за да защитаваш на международната сцена националния интерес. А да защитаваш националния интерес означава да вярваш в своята идентичност, да уважаваш себе си, да уважаваш народа си", изтъкна също вицепрезидентът.

Президентът Румен Радев коментира във "Фейсбук", че Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес. "Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости", допълва той.

Държавният глава пише още, че на 22 септември преди 115 години във Велико Търново България е обявена за независима държава в резултат на умела дипломация, но и на категорично обществено и политическо единомислие в името на една цел - израстването и развитието ни като суверенна държава, равноправна в международната общност.

"От нас самите зависи не само собственото ни равноправие, но и самочувствието ни на свободен и достоен народ. Народ, за който независимостта, просперитета и развитието са висша ценност", изтъква Радев.