След 12 години преговори и шест месеца интензивна работа на правителството и Народното събрание, България постигна значителен успех с присъединяването си към Шенгенското пространство, като в края на март 2024 г. ще бъде вдигнат контролът по въздушните и морските граници. Това се случи въпреки пречките, предразсъдъците, скептицизма, както и геополитическите и вътрешнополитически интереси, заявиха в съвместно изявление премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, публикувано на сайта на Министерския съвет.

Това е извоюван успех за България, който гарантира подобрение на качеството на живот в страната. Прогресът на България в правосъдната система, който я класира на първо място в света по темп на напредък, е бил ключов за промяната в позицията на Нидерландия и Австрия, които дълги години блокираха присъединяването на България към Шенген, заявяват те.

Въпреки враждебната политическа среда и дезинформационния бум, който засегна и темата Шенген, България продължава да прилага условията от Дъблинското споразумение. Отхвърлят се фалшивите новини за нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, казват двамата.

България се превръща в огромен бежански лагер, притеснен Костадинов

България се превръща в огромен бежански лагер, притеснен Костадинов

Заради договорка на правителството да приемем хиляди нелегални мигранти

Присъединяването към Шенген ще донесе ползи за българските граждани, бизнеса, туризма и културата, като се отварят нови възможности и се премахват много пречки. Този успех е постигнат благодарение на волята на българските граждани за работещо правителство и парламент.

Въпреки политическите процеси в Европа, има увереност, че скоро контролът ще бъде премахнат и по сухопътните граници, което ще бъде в полза на всички европейски граждани, включително и българите.

Накрая Денков и Габриел поздравяват българските граждани с пожелание за весели новогодишни празници и още по-успешна Нова 2024 година.

Австрия ни е върнала 113 мигранти за цялата минала година

Австрия ни е върнала 113 мигранти за цялата минала година

Виена е осъществила 11 чартърни полета за целта