Проведе се първа официална среща между премиера Николай Денков и новия български еврокомисар Илиана Иванова. В днешните разговори между тях участва и външният министър Мария Габриел. Основната тема, както обясни Денков на брифинг в Министерския съвет, са били възможностите, които нейният ресор дава за страната ни, а и основните ни приоритети.

Доста важни задачи предстоят за тази оставаща една година, изтъкна Иванова. Пред нея предстоят срещи и с ресорните министри. Ние можем и трябва да работим заедно, заяви еврокомисарят. Двамата с премиера си обещали да са в непрекъснат диалог и с властите, за да се представя достойно в ЕС българския национален интерес.

Премиерът Николай Денков отново отчете пълното съвпадение за приоритетите на страната. Нямам съмнение, че ще имаме много добро сътрудничество, увери министър-председателят.

Илиана Иванова: Падането на мониторинга над България не трябва да ни успокоява

Илиана Иванова: Падането на мониторинга над България не трябва да ни успокоява

Присъединяването на България към Шенген остава приоритет за ЕК

Интересна тема, която Илиана Иванова постави е откриването на регионални иновационни долини. Първата предстои да бъде открита в Пловдив.

Слабост на страната е недобрата връзка на внедряване на иновациите, според Николай Денков. Готов е новия закон за научните изследвания и иновациите, обяви той. Но закъснението се наваксвало.

За Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) Денков отново отчете забавянето. То е свързано с най-реформи, но кабинетът извадил най-горещите теми, за да търси решение.

Промените в енергетиката и съдебната реформа се прави, защото всички имат нужда от тях, по думите на премиера.

Освен въглищни централи, трябва да развиваме ВЕИ, според премиера. Работи се за членството ни в Шенген от декември. Голяма част от условията са по дипломатически път, тъй като шумът не помагал.

ЦИД: Въглищните централи могат да се спрат до 2030 г. без риск за енергийните доставки

ЦИД: Въглищните централи могат да се спрат до 2030 г. без риск за енергийните доставки

Центърът за изследване на демокрацията предлага решения за Зеления преход

А Илиана Иванова каза, че ако изпълним ангажиментите си до края на годината можем да получим шарите по втория транш от ПВУ. И тя увери, че ЕК смята, че трябва да сме част от Шенген.

Недоразумение имало за териториалните планове, според Николай Денков. Тази сутрин се чул с Бойко Борисов и изчистили недоразуменията. Ако изгубим средствата от Европа, това няма как да се навакса с пари от националния бюджет. Само България не е предала своите териториални планове, поясни еврокомисарят Илиана Иванова.

По късно информация за брифинга беше разпространена и от пресцентъра на Министерския съвет (МС). От съобщението става ясно, че промените в ПВУ, териториалните планове за развитие на въглищните региони и пътната карта за климатичния преход ще бъдат представени на ЕК в първата седмица на октомври т.г. След това предстоят преговори, в които ще се доуточнят всички текстове в тях, включително след обсъждания със социалните партньори. Заявката на България за второто плащане по ПВУ е за 724 млн. евро. 

Работниците в "Марица-изток" отново в протестна готовност

Работниците в "Марица-изток" отново в протестна готовност

Те настояват точката за одобрение на проектите за справедлив преход да отпадне от дневния ред на МС

От правителствената информационна служба представят повече информация за регионалната иновационна долина в Пловдив. Тя ще бъде открита през октомври т.г. Ще работи в областта на биоикономиката и храните и ще бъде една от стоте такива структури в целия Европейски съюз.

"Целта на инициативата е да се помогне най-вече на малките и средни предприятия да установят връзка между научните изследвания, иновациите и бизнеса и по този начин да се насърчи предприемачеството", обясни Илиана Иванова, която отговаря за иновации, образование, култура, наука, младеж и спорт в ЕК. Търсеният краен резултат е по-голям икономически ръст в съответните региони.

Освен аграрна в Пловдив, България ще има и водородна иновационна долина в Стара Загора, която е свързана с енергийния преход в най-големия въглищен регион в страната.