При посещението на Николай Денков в Киев, освен че премиерът изрази подкрепата си за Украйна, той и украинският президент обсъдиха и енергийното сътрудничество между двете страни, така и съвместните усилия в Черно море и Дунавския регион за разширяване на търговските потоци и възстановяване на нормалното корабоплаване.

Тази сутрин премиерът пристигна в Киев с правителствена делегация, която включва трима министри - на правосъдието, на енергетиката и на околната среда и водите, както и двама зам.-министри.

Министър-председателят посочи, че България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите по време на войната. Също сподели, че е усетил мъката при гледката на разрушените жилищни сгради в Соломянския район на Киев.

"Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са заплаха и за националната сигурност на България", отбеляза премиерът. Той посочи, че подкрепата за Украйна е защита и за България. Също подчерта, че българското правителство и парламентарно мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

Володимир Зеленски благодари на българския премиер за подкрепата, която България оказва на Киев. "Високо ценим факта, че България е с нас и с цяла обединена Европа", каза Зеленски.

България е ангажирана с прилагането на Формулата за мир на Украйна. Страната ни подкрепя провеждането на Среща на върха в рамките на Формулата за мир.

Българските институции имат готовност за сътрудничество и в контекста на създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия, като България е сред учредителите на Коалицията.

По време на брифинга на двамата лидери не стана ясно за допълнителна и конкретна договореност между двете страни.