Има и редица други проблеми, констатирани от новата редовна власт извън обявените такива в 5 министерства в началото на месеца.

Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на косвен онлайн диалог с граждани, проведен във "Фейсбук" по повод навършването на 2 месеца от съставянето на управленската сглобка.

"В другите министерства също има проблеми. Просто показахме тези 5, защото са най-очевидни, доста сериозни, става въпрос за конкретни факти, конкретни числа с рискове за загуба на милиарди средства. В другите министерства без да вдигаме много шум просто се опитваме да си свършим работата. (...) Не всичко е цветя и рози, както се представя от предишните управляващи. И затова трябва да има контрол от страна на правителството", отсече Денков.

Премиерът не се притеснява от заканата на бившия енергиен министър Росен Христов, който заплаши да го съди. И в конкретика - що се касае до сделката за газови доставки с турската "Боташ", подписана от кабинета Донев - премиерът Денков отново преповтори опасенията си по отношение на нея, на първо място защото е много дългосрочна (13 години), както и защото има сериозни финансови ангажименти за България. "След няколко години може да бъде съвсем различна ситуацията в Европа, защото пазарът на природен газ се развива много бързо. Затова такова дългосрочни договори не са добри. Опитваме се да минимизираме рисковете."

Договорът с "Боташ" - гриф търговска тайна и тежки условия за прекратяване

Договорът с "Боташ" - гриф търговска тайна и тежки условия за прекратяване

Доставките на газ от "Боташ" ще са прозрачни, Румен Радев прави опит да го оптимизира

Денков отказа да даде оценка за своето и на колегите си управление, защото това трябвало да го правят другите. Но все пак, подчерта той - редовната власт задвижила всички сектори, които имало нужда от рестарт и поставяла открито проблемите. И обеща- всеки месец правителството ще дава отчет на направеното досега.

Премиерът коментира и готвените промени в Конституцията, касаещи институцията на служебния кабинет - служебните правителства се запазвали, подчерта той, но се отнема възможността един човек, президентът, да решава еднолично всичко, случващо се в държавата.

По темата за членството на България в Шенген - задачата била трудна и амбициозна, посочи Денков. А що се отнася до съпротивата на Австрия, тя била заради големия брой мигранти на тяхна територия. "Имах няколко разговора с австрийския канцлер, който каза, че за него това е огромен проблем. Затова усилията са насочени към спирането на мигрантите, влизащи на наша територия, хващането им на наша територия, както и работата с европейските структури като "Фронтекс", като новият акцент е да се блокират организаторите на трафика. Има известен успех в тази насока, намалението тази година е 20%. А що се отнася до Холандия - там акцентът повече е върху правосъдната реформа и борбата с корупцията"

Денков/Габриел си постави 5 задачи до края на 2024 г.

Денков/Габриел си постави 5 задачи до края на 2024 г.

За Шенген, Еврозоната, инфлацията, ПВУ и общинските проекти

През септември-октомври ще стартира и кампанията преди очакваното приемане на еврото, коментира и друга актуална тема Денков, като в момента има сериозна координация между Министерството на финансите и БНБ по въпроса.

Премиерът коментира и призивите за налагане на етични стандарти върху политици и медии. Нямало, посочи той, да се налага цензура на информацията, но органите, които следва да следят за етичността на медиите, трябвало да заработят. "За мен в момента Съветът за електронни медии не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, да не бъдат санкционирани по някакъв начин", влезе и в темата за медийната свобода академикът.

И по друга наболяла тема в последните седмици - предложението на ПП, засега подкрепено и от ГЕРБ и ДПС, националният празник да се смени от 3 март на 24 май - Денков не бил против 3 март, а напротив - за него.

Янаки Стоилов: Не бива да противопоставяме 3 март на 24 май

Янаки Стоилов: Не бива да противопоставяме 3 март на 24 май

Да не се заличават знаците на държавността в Конституцията, зове той

"Аз съм за 3 март като празник, той има много важно място. Но аз съм и в същото време аз съм за 24 май да стане национален празник. Това не е противопоставяна на единия на другия празник, а желание да издигнем най-важното - науката, образованието, на първо място."

И друга новина - до края на октомври кабинетът ще представи в парламента редовният бюджет за 2024 година. И макар да било рано за конкретни детайли, щяло да се борят недъзи като непропорционалното финансиране на държавни институции.

Калфин иска да види икономически политики в Бюджет 2024

Калфин иска да види икономически политики в Бюджет 2024

Той се съмнява, че икономиката ще изсветлее от мерките на правителството

По-късно бе разпростанено и съобщение от пресцентъра на Министерския съвет (МС) за отговорите на премиера на зададените му въпроси. От правителствената пресслужба посочват, че предприетите от кабинета мащабни проверки по пътищата за превенция и повече безопасност на движението дават реални резултати. За последните два месеца били предотвратени множество потенциални инциденти чрез залавянето на близо 1500 души, седнали зад волана след употреба на алкохол, и на около 750 дрогирани шофьори. Според МС са по-малко и жертвите на пътнотранспортни произшествия, като през юни и юли бил отчетен спад с над 17% в сравнение със същия период на миналата година.

По думите на Денков във фокуса на вниманието на правителството са забавени пътища, земеделски субсидии, конкурси за директори на училища и много други наследени проблеми.

"Милитаризацията на Черно море се случва по линия на руската агресия - първо срещу Крим, а през последните 20 дни руски кораби са настаниха във водите, които са наша икономическа зона", коментира той в отговор на въпрос от гражданин. Министър-председателят е категоричен, че милитаризацията не върви по линия на НАТО. Начинът да бъдем защитени е да модернизираме въоръжените си сили и да бъдем в структурите на НАТО, смята той.

В отговор на друг въпрос от социалната мрежа Денков изрази надежда съдебната система да се вземе в ръце, така че жертвите да бъдат защитавани, а насилниците да бъдат притиснати с цялата сила на закона.