"Нормално е, когато са замразени едни преговори, да се размразят. Трябва да започнем отново да си говорим, но аз с Мария Габриел не съм прекъснал диалога, защото и днес разговарях с нея.". Toва заяви депутатът от коалицията ПП/ДБ акад. Николай Денков пред БиТиВи за решението, което обявиха от ГЕРБ/СДС, че замразяват преговорите за ротационен кабинет заради скандалните записи, разпространени от Радостин Василев.

По думите му това, което е много важно да се успокоят емоциите между политиците. Това, което Габриел постави като въпрос е как ще се управлява и как ще се сменят политическите кадри, обясни акад. Денков.

"Не е обсъждан такъв вариант да се смени ротацията - Мария Габриел първа да е премиер. Това, което е ключово хората на позициите да имат нужната експертиза, за да се справят със задълженията", коментира Денков.

Мария Габриел замразява разговора с Денков
Обновена

Мария Габриел замразява разговора с Денков

Борисов притеснен от смяната на директори на училища и офицери в службите

Според него правителство трябва да има, но ГЕРБ/СДС трябва да кажат дали искат кабинет или не. Денков не приема кабинетът да е изцяло експертен, тъй като трябва да се знае и кой носи политическата отговорност. Той има усещането, че както ГЕРБ, така и ПП/ДБ имат желание да се състави правителство.

Той определи като емоционално и напрегнато заседанието на Националния съвет на ПП. Има различни хора, които казват различни неща, коментира акад. Денков разпространението записи от Радостин Василев. Той съжалява затова, което е станало и това, което направи Василев е резултат от лична амбиция, която няма как да бъде покрита в ПП/ДБ.

Акад. Денков добави, че никога не е обсъждана смяна на директори на училища и учители.

Той изтъкна, че в службите има проблеми и те стоят на дневен ред. Смяната на службите трябва да стане в съответното разделение на властите, каза Денков.

Във връзка с отношенията на ПП/ДБ с президентството, Денков заяви, че има уважителен и институционален подход към всяка една институция. Той не се нае да даде на държавния глава Румен Радев съвет кога да даде втория мандат за съставяне на правителство