Замразяваме преговорите - всичко си има граници. Това обяви Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ.

Тя посочи, че се е водела единствено от разума и грижата за държавата. Първо за решението си е уведомила акад. Николай Денков.

Не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане на устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката, категорична бе Габриел.

Тя поясни, че проблемът не са по отношение на нейната личност, а че в случая става дума за визия за управление, която е в разрез с всички европейски принципи и практики.

"Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго - навън. Навън са лъжи. Изводът ми е, че и вътре те не могат да бъдат приемани сляпо за истина", отбеляза Габриел.

Тя изтъкна, че е неприемливо дори да има съмнение, че България е параван.

Мария Габриел съветва да не се бъркат емоциите с твърдостта

Мария Габриел съветва да не се бъркат емоциите с твърдостта

Ще коментира изтеклите записи след заседанието на ИК на ГЕРБ

"Тя е суверенна държава. Имаме европейски и атлантически партньори, аз ги ценя. Когато отстояваш позицията си с аргументи с прозрачност, те уважават. Решенията обаче се вземат от България", категорична бе тя.

България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността, посочи още Габриел.

Неприемливо било да се говори за политизация на администрацията. Това бил нечуван подход към държавния апарат.

Габриел запита това ли е виждането им как се правят избори. Ако е това, българските граждани не заслужавали такова отношение.

"Какво означава "ала-бала с президента"?", изрази недоумение тя.

Кирил Петков призна, че се изказал непрецизно за Мария Габриел

Кирил Петков призна, че се изказал непрецизно за Мария Габриел

Според него Габриел е пример за смелостта и способностите на дамите в политиката

"Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, не мога да участвам в каквато и да е форма. Важно е да има яснота по отношение ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите. Докато няма такива, замразяваме преговорите", обобщи Габриел.

На въпрос как точно си представя замразяване на преговорите, Мария Габриел обясни, че щом има замразяване, значи има и размразяване, но очаква извинение. Не към себе си, не към партията ГЕРБ, а към българските граждани, към българските офицери.

Не става въпрос да се извинят на Мария, заяви и от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Цялата партията в момента бушува.

От коалицията ПП/ДБ няма да отговарят на пресконференцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидата за премиер на ротация Мария Габриел. Това научи News.bg от формацията. От коалицията възнамеряват първо да обсъдят с организационните и партийни структури какво ще правят.

"Такъв език и такова поведение - не го заслужаваме." Какво не сме изпълнили, възмутен е Борисов, като обясни, че първоначално е помислил, че става въпрос за подслушване и монтаж, но вече е разбрал, че записът е истински. "Това ни дойде като гръм от ясно небе. Но то не било някакви мерзавци да са ги подслушвали, а записът бил истински", удивен е Борисов.

И макар и да си задава въпроса "Защо изтекоха тези записи точно в момента, като тръгнахме да правим правителство?", Бойко Борисов и ГЕРБ са "стреснати" от начина, по който те (ПП) искат да управляват държавата, и начина, по който си представят, че управляват държавата.

Като застрашени от политическа чистка и в тотален страх сега са всички чиновници, включително директори на училища, и служители на службите за сигурност - така смята Бойко Борисов. Не може "стотици офицери да бъдат махнати", по думите му, въпреки че сам призна, че "във всяко стадо си има черни овце". "Но да вземеш службите, да заявяваш, че махаш хората на ГЕРБ и на Радев от службите. Изчегъртахте всичко - резултатът е хаос...", с възмущение се обърна към думите на Асен Василев от записа Борисов.

След като много привърженици му писали удивени, че са върнали първия мандат, Борисов заяви, че "няма да допуснем - по корем да легнем и те отгоре".

На второ място Бойко Борисов е възмутен от международната щета, която ще понесе България от изявлението за съгласуване с чужди посолства на шефовете на службите у нас. Това е дискредитиране пред евроатлантическите партньори. Няма случай някой да е казвал "за тази служба - този", няма и практика да се посочва това. "Бил съм няколко пъти в Белия дом там на камината на съвещания, знам как стават нещата", посочи Борисов и допълни, че това е дипломатически скандал.

Иначе е жалко, според Борисов, за момчетата от ПП, защото и "те имат своя потенциал", но не може да се казва "или нашето, или държавата да отива по дяволите", както това казвали на ГЕРБ в момента.

Няколко пъти Борисов се позова на "колегите" от "Да, България" и тяхното мнение, че е по-добре страната на има експертно правителство с определен срок на действие. Днес Борисов се позова дори и на Явор Божанков, а и очаква да чуе мнението на ДБ за изтеклия запис и новата ситуация.

Никога не е ставало и въпрос за имунитета му, заяви още Борисов и подчерта, че десет години е бил без имунитет. Все пак Борисов не зачерта напълно възможността да се състави правителство с втория мандат, а пък с третия "не вижда как ще стане". 

"Ако с втория мандат не се изпълни, изборите са много по-честен вариант. Избори не ме плашат, доказал съм го, някой като ме плаши, аз правя точно обратното."

Няколко важни неща остава да се свършат - бюджета на държавата и да изпълнят даденото вече обещание за машинно гласуване. Затова от ГЕРБ ще предложат този парламент да гласува бързо връщането на машинното гласуване, но с американските машини, същия вид и същата фирма, за да няма "замръчкани протоколи и ала-бала". От партията ще предложат точно такива машини да бъдат закупени.

Припомняме, до обрата се стигна, след като вчера депутатът от ПП Радостин Василев обяви, че напуска парламентарната група и разпространи запис от национален съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май. По-късно от самата партия пуснаха и целия запис. 

След разкритията последваха остри реакции от повечето политически партии, макар и основното действащо лице - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - да запази мълчание, дори посъветва да не се обръща внимание на записа.

След теча - нова ситуация, според Биков, и "с нас ала-бала няма да си правят"

След теча - нова ситуация, според Биков, и "с нас ала-бала няма да си правят"

От какво да ни е страх, от какво да го е страх Борисов?