Ситуацията от вчера е напълно различна и ПП дължат обяснение. Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът Тома Биков. Въпреки че изрично заяви, че не е изненадан от действията на Радостин Василев, тъй като той е вече познат с течове, Биков изрази възмущението си от чутото - но по отношение на реалните нагласи в ПП.

"Ако си мислят, че ще си правят с нас ала-бала, както с Румен Радев, много се лъжат. Ние не сме Румен Радев", отсече Тома Биков и повтори, че от ГЕРБ няма да позволят на ПП да си правят "ала-бала" за 3-4 месеца и през това време да счупят държавата.

Вчера депутатът от ПП Радостин Василев обяви, че напуска парламентарната група и разпространи запис на национален съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) на 21 май. Коментираха повечето политически партии, макар и основното действащо лице - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - да запази мълчание, дори посъветва да не се обръща внимание на записа. Тази нощ обаче депутат Десислава Атанасова пусна лаконичен пост във фейсбук със "Знаете къде е вратата", а и Делян Добрев коментира гневно.

Новата ситуация, според Биков е, че след записа ПП не могат да продължат да настояват да направят еднопартийно правителство. И затова, депутатът от ГЕРБ настоя, че споделят мнението на ДБ и Надежда Йорданова, че трябва експертен кабинет или кабинет, който да е отдалечен от партийното ръководство. В този смисъл ГЕРБ не могат да подкрепят Асен Василев за министър. "Не виждам как в тази ситуация ние можем да подкрепим правителство, в което Асен Василев, например, е вицепремиер. След всичко това, което каза. Смятам, че преговорите трябва да почнат отначало и да се постави въпросът за непартийно участие."

Тома Биков подчерта, че не говори за министерски кресла и че са дали мандат да преговаря на Мария Габриел, въпреки заявката, че ГЕРБ имат хора за три кабинета.

Той посочи обаче и че ГЕРБ и ПП са на едно мнение, че България трябва да се стабилизира и нормализира, но че се разминават в подходите си.

"Казвам, че според мен, хора - ръководни кадри на ПП, трябва да си останат в парламента и оттам да имаме мнозинство, което да контролира изпълнителната власт, за да не се осъществяват подобни идеи", заяви Тома Биков.

На фона на напрежението между Борисов и главния прокурор Иван Гешев, Тома Биков категорично отрече ГЕРБ да ги е страх от нещо.

"От какво да ни е страх, от какво да го е страх Борисов? Нашите членове преживяха целия репресивен апарат, ние преживяхме Бойко Рашков, преживяхме арест на Борисов...? Проблемът е когато няма кой да те посрещне...", обясни депутатът за привържениците, които гласуват за ГЕРБ. И въпросът изобщо не е за имунитета на Борисов - лидерът им нямал имунитет две години и през това време печелел два пъти избори.

Гешев не "страхува" Борисов

Гешев не "страхува" Борисов

ГЕРБ не се отказват да търсят сечение за сглобка на кабинет