Фактът е, че Централната избирателна комисия не се справи добре с провеждането на изборите този път. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук по повод навършените пет месеца от старта на кабинета.

Той отбеляза, че ЦИК е нарушила Изборния кодекс и за това несправяне трябва да се търси смяна на състава ѝ.

По думи на премиера съставът на Комисията е от времена със съвсем различна политическа конфигурация и не отразява реалността в момента.

В отговор на въпрос за разговор на Денков с министъра на електронното управление Александър Йоловски и за обвиненията на министъра срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване премиерът посочи, че вчера е разговарял с Йоловски. Министърът обаче е отказал да предостави допълнителна информация, защото в момента тече разследване.

"Разбирам това и не съм настоявал. Но както и друг път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите няма как да са верни", категоричен бе министър-председателят.

"Сиела Норма" упрекна ЦИК в умишлено бавене на подготовката на машинния вот

"Сиела Норма" упрекна ЦИК в умишлено бавене на подготовката на машинния вот

Комисията поръчала неподходящ вид хартия за устройствата

По повод работата на Йоловски премиерът посочи, че има една непоследователност. "На първи тур бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация. Поискал съм да се направи една обстойна проверка защо се е случило това", поясни той.

Според него в момента не трябва да се търси смяна на министри, особено на такива, които по негови думи си вършат работата.

"МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и др. То успява да извади решения, които са очаквани с години от хората, само за месеци", изтъкна Денков, но все пак призна, че този скандал хвърля сянка върху правителството.

Относно вчерашната оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на въпрос как би работил с движението под директното лидерство на Ахмед Доган, Денков изтъкна, че трябва да се работи с всички партии, които подкрепят кабинета.

"Ще търсим подкрепата за промяна на Конституцията и мнозинство от 2/3. Често виждаме изказвания на други партии и коалиции, като че ли те участват в гласуванията в парламента в полза на ПП-ДБ - нека да се разберем, това са гласувания в полза на българския народ, а не в полза на една или друга партия", подчерта премиерът.

В неделя на изборите – само с хартия

В неделя на изборите – само с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била запозната с доклада на ДАНС

Той поясни, че е поръчал на финансовия министър Асен Василев да свика заседание на Министерския съвет. "Едно заседание се планира предварително и задачата е ясна - в първия ден след изборите да бъдат приети данъчните закони и обсъждането им в парламента да започне днес, утре, вдругиден", коментира премиерът.

Той отбеляза, че Министерският съвет е приел данъчните промени и те вече са внесени в парламента. Оттук нататък думата била на депутатите.

Денков бе категоричен, е мотивите за оставката на шефа на ДАНС изобщо не са слаби. Става дума за много сериозни нарушения - документирани са и политически пристрастия, посочи той и допълни, че е открил мотивите, с които е освободен предшественикът му, а именно, че е поискал дългосрочен отпуск.

"Така че в сравнение с мотивите, които аз съм представил - за прикриване на нарушения на закона и политически пристрастия, са много по-сериозни", изтъкна премиерът и допълни, че мотивите са три страници.

По негови думи президентът Румен Радев няма право да отказва смяна на председателя на ДАНС, защото той му пречел да си изпълнява задълженията, които имам по Конституция. По тази причина, според Денков, той надхвърля правомощията си.

Кой дърпа конците в МЕУ, пита Демерджиев

Кой дърпа конците в МЕУ, пита Демерджиев

Правителството се държи като опозиция на самото себе си

"Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да си върша работата. Следващият председател ще бъде съгласуван с него, така че да е човек, който да бъде приемлив", увери министър-председателят. Той отново подчерта, че ако стане нещо в сферата на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това.

Премиерът заяви, че близо 2 млрд. лв. повече средства ще бъдат отпуснати за възнаграждения в публичния сектор през следващата година в сравнение с настоящата. Той изрази очакване през следващата седмица проектът на Бюджет 2024 да бъде публикуван и уточни, че той ще бъде внесен в парламента след приемането на предложените от кабинета промени в данъчните закони.

Във връзка с пенсиите той отбеляза, че се очаква актуализация в средата на следващата година с около 11%. Използвали се всички възможности размерът на самите пенсии да бъде достатъчно висок.

"Министърът на финансите се изрази правилно, че така ще се дадат коледни добавки всеки месец - много по-справедливо е да се дава максимумът, а не да се спестяват пари през годината и да се дадат по едни 50 лв. накрая", посочи премиерът.

По повод влизането ни в Еврозоната той уточни, че единственият критерий, който не покрива страната ни, е по-високата инфлация. Оценки ще се правят през април-май следващата година.

Пенсионерите без коледни, но с 11% увеличение на пенсиите

Пенсионерите без коледни, но с 11% увеличение на пенсиите

Това е много по-честно за тях, отколкото подаяние веднъж в годината, според Асен Василев

Във връзка с изказването от вчера на румънския премиер, че България и Румъния трябва да са отделят по пътя за Шенген, Денков изрази мнение, че тази оценка е само за вътрешна употреба. "Няма никаква индикация, че България и Румъния вървят по различни писти. Трябва да вървим заедно, за да решаваме общите си проблеми", настоя той.

Денков коментира и строителството на АМ "Хемус". Той посочи, че се работи по първите три участъка, макар и не с желаното темпо.

"По пътя към Ботевград се работи, извадени са решенията за първите два участъка по пътя Русе- Бяла. До края на годината ще бъде пусната поръчка и за проекта от София към Петрохан", изреди Денков и допълни, че се работи по проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването.

За ситуацията в БДЖ премиерът отбеляза, че влаковете са много стари. Има четири обществени поръчки - за малко над 60 влака и за локомотиви. Някои от тях се обжалват в КЗК, порадо което сроковете сзависят от това колко бързо ще стане това и ще стигне ли до ВАС. Търси се и друго финансиране, което да осигури по-бързото им закупуване.

Цветлин Йовчев: Премиерът не може да иска оставки в ДАНС по емоции

Цветлин Йовчев: Премиерът не може да иска оставки в ДАНС по емоции

В доклада на ДАНС нямало становище, което да разкрива заплаха за националната сигурност

По темата с липсващите лекарства Денков увери, че редоно обсъжда със здравния министър въпроса.

Той подчерта, че възможност за електронни рецепти има от близо 3 години, поради което не можело да се каже, че тази възможност се появява скоростно и за първи път.

Според премиера е очевидно, че има сблъсък на лобита.

Обсъжда се дали да се сложи преходен период, но поетапното влизане на електронните рецепти няма да бъде отменено. Това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми, уверен е Денков.

Относно инициативата "Достъпно за вас", която предвижда предлагане на храни на по-достъпни цени, той поясни, че фокусът е върху базови храни. Разликата с брошурите е, че там има широк набор от стоки, които понякога са и в ограничени количества, обясни премиерът.

Очаква се процедурата да стартира от 15 ноември.

Денков призова Радев да не влиза в коловоза да плаши хората с тока

Денков призова Радев да не влиза в коловоза да плаши хората с тока

Но не очаква проблеми с прегласуването на Закона за енергетиката след ветото на президента

Министър-председателят не очаква промени в цените на тока след либерализирането. По негови думи това ще позволи на потребителите да търсят по-изгодна тарифа и да сменят доставчика. Премиерът допълни, че след 2026 г. има фонд, който да позволи цената за хората, които изпитват затруднения, да не нараства.

Денков отхвърли твърденията, че цената на газа у нас не намалява, както в останалите европейски страни. Цената през лятото намалява, а през есента се увеличава, подчерта той.

Относно доставките на руски газ премиерът припомни, че той е бил спрян от "Газпром", а не от българското правителство. "Той не е проявил желание наново да обсъжда с българското правителство, но и не виждаме причина да преговаряме с ненадежден доставчик. Имаме алтернативи. Имаме доставки от Азербайджан - той е надежден доставчик с по-евтин газ", коментира Денков.