Топлофикациите да продават произвеждания от тях ток само на борсата, а бизнесът да купува електричество без посредници - това са част от мерките срещу спекулата с цените на свободния енергиен пазар, обсъдени в парламентарната комисия за контрол на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНТ.

Големите индустриални потребители поискаха много по-строги регулации на свободния пазар, за да се избегне спекулата с тока.

"Това не е нормална работа на свободния пазар на електроенергия, за това трябва да се засилят контролните функции, регулаторните функции на свободния пазар, което не в смисъл да се контролира цената, а как функционира пазарът." - коментира Константин Стаменов, председател на БФИЕК.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов отговори, че регулаторът не може да контролира двустранните договори на бизнеса с търговците на ток и предложи две решения на проблема. Малкият бизнес може по всяко време да се върне на регулирания пазар, където цената на тока е ниска, а големите работодатели директно да си купуват електроенергия от борсата, като заобикалят по този начин търговците.

"Това ще има два ефекта. За дребните търговци, че ще имат стабилна цена, за едрата индустрия, че ще могат сами да купуват и количества по определени цени енергия на борсата, а за търговците, че ще намалее броят на техните клиенти и те ще разберат, че не могат безконтролно да увеличават цената електроенергията, която предлагат в договорите си." - прогнозира Иванов.

Липсата на достатъчни количества ток на борсата също е предпоставка търговците да спекулират с цената. Депутатите от енергийната комисия предлагат законови промени, според които всички топлофикационни дружества ще предлагат произвежданата от тях електроенергия на борсата. Очакваният ефект са допълнителни количества от над 400 мегавата. Амбицията на депутатите е промените да са готови до лятото.

"От новия период регулаторен, който започва от 1 юли, те да бъдат пилотният проект, който да покаже недостатъци и плюсове." - уточни Валентин Николов, председател на парламентарната комисия за контрол на КЕВР.

На 28 февруари работодателите излизат на протест срещу високите цени на тока на свободния пазар, въпреки уверенията на държавата, че ще предприеме мерки.