Ръководството на БНБ покани депутатите от Бюджетната комисия да посетят печатницата на банката, за да се запознаят с характера и спецификата на извършваните дейности.

Поканата за „инспекцията" идва заради множеството коментари в медийното пространство заради постигнатата договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с френска компания, която е един от най-големите производители на банкноти в света.

Около 30 минути депутатите отделиха за дебати редно ли е или не политическите лица да коментират дейността на банката. Припомняме, бюджетната комисия се събра заради президентското вето на актуализирания бюджет.

"Франсоа Шарл Обертюр Груп" е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави. При обявяването на сделката през юни се разбра, че със започване на дейността на новото дружество, се предвижда да бъде натоварен максимално наличният материален ресурс в печатницата на БНБ.

Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска в капитала и ще придобие 30 процента в него. Френската компания ще участва с 22 милиона евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала.

От БНБ съобщиха, че съвместното дружество ще бъде регистрирано в София и се очаква да започне дейност до края на август 2013 г. след осъществяване на всички законови процедури и разрешения в съответствие със законите на България. До 2016 г. се очаква броят на работните места в дружеството в България да се увеличи три пъти в сравнение със сегашния персонал и да достигне 190 души.

На днешното заседание на бюджетната комисия, председателят й Йордан Цонев прочете писмо, изпратено от банката. В него се изразява изненадата на банкерите, че създаването на това дружество е посрещнато с неразбиране от членове на комисията. Освен това, предизвикало злонамерените подвеждащи медийни коментари от политически лица.

БНБ никога не е слизала на нивото на всевъзможни частни интереси, се посочва още в писмото до комисията.

БНБ не е някаква свещена крава. Абсурдно е да се твърди, че не подлежи на коментар. Напротив, трябва да се говори, категоричен бе червеният депутат Румен Гечев.

И Георги Кадиев се съгласи, че Националната банка не е свещена крава. Той обаче е притеснен, че започва да става навик на БНБ да удря шамари на всеки, който се опитва да ги критикува.

В крайна сметка, народните представители решиха да поканят ръководството на банката „да дойдат и да кажат за какво става въпрос". След като ги изслушат на първото заседание след ваканцията, депутатите изявиха желание да им върнат визитата и да отидат в печатницата.