Четирима депутати от настоящия парламент са подменили декларациите си за конфликт на интереси. Това съобщи председателят на Комисията за борба с корупцията Яне Янев.

Депутатите са от БСП и ДПС, уточни председателят.

Лично той е заловил секретарка, която работела и в предишния парламент, в момент в който подменяла документ. Тя била уволнена веднага.

Сега декларациите на депутатите се съхраняват в металната каса на Комисията за борба с корупцията.

Яне Янев обясни схемата - Депутатите подават попълнени декларации. След известно време обаче с помощта на секретарката изтеглят първоначално подадената декларация и слагат нова на нейно място.

Яне Янев, който се бил запознал с декларациите, се усъмнил, когато при повторно разглеждане на подадените декларации попада на някои с липси.

Като пример той посочи, че в първата декларация депутат посочва, че е член в УС на футболен отбор. Във втората декларация това обстоятелство липсва.

Санкции за депутатите може да има само ако се докаже, че са подали документ с невярно съдържание. По закон след като подадат декларации за конфликта на интереси в 30-дневен срок депутатите имат право да променят данните.

Не е трябвало да изтеглят старите декларации", уточни Яне Янев. Всички лидери на парламентарни групи са подали декларациите си, включително и Волен Сидеров, срещу когото имаше преписка от ВАС за неподадената декларация.
След като лидерът на „Атака" подава декларацията, комисията на Яне Янев е изпратила становище ВАС да спре заведената преписка.

Яне Янев разказа и за друго интересно недоразумение, което вече било изчистено.

Две-трети от новите министри са подали декларациите си в общото деловодство в Народното събрание. Така техните данни попаднали в сейфа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Редно било декларациите да бъдат изпратени с входяща поща в антикорупционната комисия, която е компетентния орган.
Яне Янев уточни, че всички министри са подали декларациите си в срок, включително и премиерът.

Яне Янев е назначил проверка на подадените от депутатите декларации, като до 10 дни те трябва да бъдат качени на сайта на Народното събрание. След това ще бъде назначена проверка за достоверността на данните в тях. 

На днешното заседание комисията прие предложението на вътрешния министър Цветан Цветанов да бъде създадена комисия за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет. Тази комисия ще си сътрудничи с останалите антикорупционни комисии - във ВСС и в Народното събрание.

Също така комисията на Яне Янев смята по най-бързия начин да приеме и Етичен кодекс на депутатите. Председателят каза още, че в предишния парламент подобен документ е стигнал до антикорупционната комисия, но не и до пленарна зала.

Яне Янев е разпоредил на студенти да изготвят справка за етичните правила, по които работят депутатите в парламентите на останалите 26 страни членки на ЕС.