Социалистката Мая Манолова атакува управляващите с обвинения за агитация сред деца, като посочи няколко примера.

Деца в различни градове са карани да лепят предизборни плакати на ГЕРБ. Книжки с детски приказки пък са раздадени на първолаците в Троян от кандидата за кмет на ГЕРБ Минко Акимов, който е и настоящ кмет на града. На първа страница обаче на книжките стои ликът на кандидат-кмета.

В Перник на малчуганите пък са раздадени ключодържатели във формата на мече с изписано името на депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова. За доказателство Мая Манолова размаха от парламентарната трибуна копие на първата страница на учебника и мечето ключодържател.

Мечето е червено, г-жо Манолова, оправда колежката си парламентарният шеф Цецка Цачева.

Причина за разгорещения сблъсък бе предложението на Мая Манолова за промени в Изборния кодекс. Тя настоява на заседанията на избирателните комисии да могат да присъстват наблюдатели, а също така да се забрани използването на публичен административен ресурс за целите на предизборната кампания.

Вестникарската хроника не е част от изказването на народните представители. С тези думи в защита на Ирена Соколова застана и Юлияна Колева от ГЕРБ. Тя подчерта, че е напълно в стила на социалистите в предизборната кампания да искат промени в изборното законодателство. Според нея в пленарна зала трябва да се обсъждат само закони.

Михаил Миков от левицата репликира с думите: "Вие искате само вашето слънчице да говори. Не стига, че на нас ни казва как да живеем, а сега казва и на европейците". С тези думи социалистът визира министър-председателя Бойко Борисов.

"Ако можете тиксо да ни сложите в устата, ще ви е най-уютно, а само Бойко Борисов да говори", подчерта Миков.

Повече от година и половина слушаме абсурди и популизъм в подготовката на изборния закон, заяви и Искра Фидосова. Не трябва в тази зала да показваме мечета, копчета, листчета, призова тя. Няма слабост в Изборния закон, няма опит за манипулация от ГЕРБ, обясни още председателката на правната комисия в НС. Треска ви тресе в БСП, треска ви тресе, защото ще изгубите изборите, посочи Фидосова.

Като доказателство за почтеността на управляващите тя размаха от трибуната първа страница на в-к Зора. На него има  публикувани два предизборни плаката на кандидат за кмет на БСП и на ГЕРБ. По думите на Фидосова социалистите си спестили задължителния надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление", докато ГЕРБ спазили законовите изисквания за размера на надписа.

Едно си Мая знае, едно си Мая лае, с тези думи Фидосова обобщи апелите на социалистката за промени в изборното законодателство.

Когато срещу теб лае куче, нямаш никакъв друг избор освен да застанеш на четири крака и да му отговориш със същото, отговори от своя страна Мая Манолова.

"Кисело било гроздето, скачала, скачала, а то високо. Изборният кодекс им пречел",с тези думи пък в "кучешкия" диалог между двете депутатки се включи и Димитър Лазаров от ГЕРБ. На който му пречи кодексът, да седне да си го прочете, подчерта той.

След много "лай" и горещи спорове между БСП и ГЕРБ предложенията на левицата за промени в изборното законодателство не минаха.

"Това не са ключодържатели, това са светлоотразители. Това е моята кауза към децата на Перник, откакто съм станала народен представител".

С тези думи Ирена Соколова отговори по-късно на нападките на Мая Манолова за раздаваните на учениците червени мечета.

Всяка година без изключение в началото и в края на учебната година аз поздравявам децата и задължително им подарявам нещо, поясни тя. За подаръците обаче депутатката от ГЕРБ винаги се допитвала до учителите.

Тази година избрах светолоотразители, това са големи мечета, те се слагат отзад на раниците, за да могат да предпазват децата, каза още Соколова.

Това са големи мечета червени на цвят и на тях пише „Ирена Соколова, народен представител", там не пише ГЕРБ, там няма цвят, който да оказва партийна принадлежност, обясни депутатката от ГЕРБ.

За мен това е кауза, аз избирам да пазя децата, допълни тя. По думите на Соколова мечетата са раздавани преди да започне предизборната кампания.

Миналата година децата на Перник са получили книги и тефтери от депутатката. На въпрос защо е изписала името си, Ирена Соколова отговори:"Защото аз съм народен представител и не се срамувам от името си. Моето име емблематично с това, че съм психотерапевт, който се грижи за болни деца".