Депутати определиха като медийни спекулации твърденията, че страната ни може да бъде изключена от проекта "Южен Поток".

Според Румен Овчаров правителството трябва много ясно да заяви позицията си по темата, но не и да направи това под натиск, защото става дума за вече подписани споразумения.

Той добави, цитиран от БНР, че отлагането на взимането на решение от България за енергийните проекти, измежду които и "Южен Поток", подлага на риск осъществяването им. Овчаров подчерта още, че България не е единственото място, през които тези проекти може да бъдат реализирани.

Съпредседателите на Синята Коалиция Иван Костов и Мартин Димитров също определиха като спекулация информацията, че съществува риск проектът да заобиколи страната.

Това категорично е спекулация и форма на натиск върху българското общество, парламент и правителството. Няма никаква индикация и логика България да бъде заобиколена, коментира лидерът на СДС.

Според него по-важен проект за страната ни обаче е проектът „Набуко".

Припомняме, вчера вестник „Комерсант" предупреди, че планираният от Русия мащабен газопровод „Южен поток" може да заобиколи България.

Възможност за това е фактът, че Турция се съгласи на реализацията на „Южен поток" в замяна на участие на Русия в строителството на петролопровода Самсун-Джейхан. Впоследствие от БЕХ посочиха, че за момента нямат информация страната ни да е изключена от потока.

По-рано днес енергийният специалист Йордан Костадинов коментира, че включването на Турция в проекта Южен поток е продиктувано по-скоро от необходимостта от техническа корекция на трасето, а не е политическо решение за изключване на България.