Депутатите не приеха на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и не разрешиха на граничарите използват бръмбари срещу трафикантите на мигранти.

В закона са изброени субектите, които имат право да искат използване на специални резузнавателни средства. От МВР това са Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП), дирекция "Вътрешна сигурност" и областните дирекции на МВР (ОДМВР). ГДГП разполага с териториални звена - регионални дирекции "Гранична полиция" (РДГП), които не са сред изброените субекти имащи право да искат използването на специалните разузнавателни средства. Отдалечеността на повечето РДГП необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на специални разузнавателни средства. Затова и се разширява обхвата на дирекциите, които могат да ползват бръмбари.

От "Възраждане" видяха опасност от нерегламентирано подслушване. Бойко Рашков от ПП опроверга тези опасения.

Атанас Атанасов призова колегите си депутати да вникнат в предложението, което облекчава работата на "Гранична полиция". Изменението ще даде възможност за по-бърза реакция на оперативните служби. Няма никаква опасност от злоупотреба, увери депутатът като изтъкна, че разрешенията за подслушване се дава от съда.

ЕС допуска подслушването на журналисти със закон?

ЕС допуска подслушването на журналисти със закон?

Медии и правозащитници против

От ГЕРБ също имат опасения относно текстовете. Наистина има хора, които правят пари от трафика, предупреди Мануил Манев.

От "Възраждане" изтъкнаха, че граница не се пази със СРС-та, а с хора. СРС-та се използвали за доноси.

От ПП видяха коалиция срещу промените в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Проектът бе отхвърлен със 137 гласа "против", 2 "въздържал се", 52 депутати бяха "За".

Спрямо 2632 души са използвани СРС-та

Спрямо 2632 души са използвани СРС-та

4580 искания за използване на СРС