Депутатите нищят неизплатените заплати. Между 30 и 90 млн. лева всяка година са неизплатените заплати на работещите. Данните са на Инспекцията по труда, но според синдикати сумата е много по-голяма. След поредица от случаи на некоректни работодатели, които забавят или въобще не изплащат заплати и обезщетения, омбудсманът Мая Манолова обеща да предложи конкретни промени в закона.

Мая Манолова благодари на депутатите за работата. Докладът на комисията за забавените заплати бе приет от пленарна зала. По-важният въпрос е какво следва от тук нататък, предупреди омбудсманът. Тя е доволна, че нейните законодателни предложения се подкрепят от законодателите. Няма обаче да влезе в закон забраната работодатели да прехвърлят фирми на клошари. Нито един от нерешените случаи не беше решен, отчете омбудсманът. Нито лев не беше платен, според нея. Затова трябва спешно да се приемат законодателните й предложения. Манолова не иска да се пилее парламентарно време.

Борисов подкрепи законодателните инициативи на Манолова

Борисов подкрепи законодателните инициативи на Манолова

За борба с модерното робство и правомощията на ЧСИ-тата

Парламентът създаде временна комисия, която да анализира случаите на забавени заплати и да предложи решение. На 117 са нараснали жалбите на работници срещу некоректни работодатели само за първите няколко месеца на годината, стана ясно от работата на временната комисия за неизплатените заплати. Цифрите на омбудсмана Мая Манолова показват, че за цялата 2016 г. жалбите са били 104. Манолова внесе в парламента пакет от законодателни предложения.

Какво прави държавата с неизплатените заплати, пита КНСБ

Какво прави държавата с неизплатените заплати, пита КНСБ

Законът е "нефелен", но държавата мълчи, категорични са синдикатите

Част от тях предвиждат забрана за прехвърляне на фирми, когато не са платени всички задължения към работниците, осигуряване на реален достъп на работниците до Фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите", да не се допускат до обществени поръчки фирми, които не са се издължили на служителите си, разширяване на правомощията на ИА "Главна инспекция по труда" и др.

От 2012 г. до момента 5249 предприятия са бавили възнаграждения и обезщетения на работници за 322 млн. лв. Според Хасан Адемов от ДПС е важно да се прецизират предложенията, така че да се защитят не само интересите на работниците, но и тези на работодателите, защото има опасност фондът да бъде източен от недобросъвестни работодатели. Адемов заяви, че трябва да се укрепи административният капацитет на контролните органи в държавата.

Той даде пример с инспекцията по труда, която има задължение да провери 225 000 предприятия, а контрольорите са само 350. Проблем има, никой не отрича проблема, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Тя настоя да се въведе допълнителна защита за служителите от некоректни работодатели. Трябвало да се намери ефективно решение на проблема.

Герберите вече са подготвили законодателен пакет в областта.