Унгарският премиер Виктор Орбан обиколи южната граница на България и днес депутатите приеха решение, с което обявяват 19 октомври за ден на българо-унгарската дружба.

През 2016 г. депутатът, представляващ българската общност в Унгария, Симеон Варга и група депутати от различни групи в унгарския парламент лансираха идеята за обявяване на Ден на българо-унгарското приятелство.

Бъдещето на Европа се решава в България, обяви Орбан на границата ни

Бъдещето на Европа се решава в България, обяви Орбан на границата ни

Най-големият проблем в Европа е наивността

За да представи тази идея, Симеон Варга проведе срещи в Народното събрание с председателя и представители на Комисията по външна политика и с Групата за приятелство България-Унгария. Осъществено беше и посещение в София на групата за приятелство с България в унгарския парламент, при което тази тема отново беше обсъждана.

Инициативата се ползва с подкрепа от унгарското правителство, изразена неколкократно от посланика на Унгария в България Н. Пр. Андраш Клейн и от председателя на Комисията по външна политика на унгарския парламент Жолт Немет в кореспонденция с Комисията по външна политика на Народното събрание. 

На този ден Българската православна църква чества Св. Йоан Рилски. При посещението си в Унгария (10-12 май 2016 г.) Н. Св. българският патриарх и софийски митрополит Неофит също изрази удовлетворението си от тази инициатива.От житието на светеца е известно, че неговите свети мощи са били пренесени от София през 1183 г. от унгарския крал Бела III, след един военен поход срещу Византия, която по това време е владеела България. Те са се намирали известно време в катедралата на тогавашната унгарска столица Естергом, а след това са върнати в Средец – днешна София през 1187 г. - с почит и уважение.

По този повод, Симеон Варга пое инициативата за поставяне на паметен знак за пребиваването на мощите на Св. Йоан Рилски до катедралата в Естергом. Така за дата на Ден за приятелство се избира не ден на общи военни победи, които винаги биха били за сметка на други държави, а денят, в който се чества Св. Йоан Рилски. Обявяването на Ден на българо-унгарско приятелство дава възможност на тази дата да се провеждат ежегодно редица инициативи и прояви, които да показват общите моменти от нашата история, каквито имаме много в изминалото хилядолетие, а също така да се обсъждат позиции на двете държави по актуалните проблеми на съвремието, да се провежда културен обмен, да се реализират младежки инициативи и пр.

Това би допринесло и за повишаване на интереса и уважението в Унгария към малката, но активна българска общност, която живее традиционно в Унгария от столетия.