Викове „Оставка" и „Мизерници" посрещнаха и изпратиха депутатите в последния работен ден за този сезон.

И в 8.30 часа, и в 14.30 часа, когато свърши пленарното заседание, 50-тина протестиращи причакваха депутатските коли и ги освиркваха.
Протестът им се озвучаваше от свирки, вувузели. Тук беше и групата барабанисти, които всяка вечер предвождат шествието от Министерски съвет към Народното събрание.

Последният работен ден на депутатите съвпадна с 50-я юбилеен за протест срещу кабинета „Орешарски". В социалните мрежи се появиха призиви протестиращите да се съберат, за да не пропуснат да изпратя депутатите „в заслужена почивка".

Към недоволните от политическата ситуация у нас граждани бе отправен призив да дойдат между 15-18 часа и да направят няколко кръгчета около Народното събрание.

Няколко са обаче нещата, които депутатите не можаха да свършат преди да излязат във ваканция и оставиха за септември. Отложен беше традиционният парламентарен контрол заради засилена законотворческа дейност.

Правителството не можа да представи и управленската си програма днес. Парламентарният шеф Михаил Миков обясни, че поради продължилите повече от два часа дискусии по ветото на президента върху Закона за СРС, няма да остане достатъчно време за обсъжданията по програмата на кабинета.

Без, също така, да бъде възложен анализ и изготвяне на стратегия в сектор „Енергетика", приключи последният парламентарен ден за тази сесия.

Това се случи, след като парламентарният ден не беше удължен и не бе гласувано предложението на Комисията по енергетика, в което се предвиждаше изготвяне на споменатите документи.

Председателстващият последното заседание Мая Манолова, заяви, че следващото пленарно заседание на парламента ще бъде на 4 септември, когато ще бъде подновен отново дебатът относно състоянието на енергетиката и съответно приемането на изчетения днес от министър Стойнев доклад.

В последния си работен ден депутатите успяха и да отхвърлят ветото на президента върху закона за СРС, както и да поспорят по обвиненията на ГЕРБ за чистка в администрациите.