Народните представители от 47-то Народно събрание приеха на второ гласуване Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Депутатите решиха въпроса с минималния размер на пенсиите за стаж и възраст, както и с тавана на пенсиите. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. До 30 юни минималният размер на пенсията за стаж и възраст е 370 лева. От 1 юли тя става 392,57 лева.

Социалната пенсия за старост до 30 юни ще бъде 170 лева, а след тази дата 180,37 лева. Таванът на пенсиите ще остане 1500 лева.

От 1 януари до 31 март размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст по Кодекса за социално осигуряване за 2022 г да бъде 650 лв., а от 1 април до 31 декември - 710 лв. Това решиха депутатите от 47-то Народно събрание по време на второ четене на Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година.

За 2022 г. няма да се внасят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

Определя се за приход в бюджета на НОИ 90 000 лв. от приходите на фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" - за дейностите по чл. 13 от Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2022 г. да бъде 540 лв., прие НС. Отхвърлено беше предложението на Мустафа Карадайъ то да е 600 лв.

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица се повишава от 1 април от 12 на 18 лв., а максималният - от 74,29 на 85,71 лв.

Промяната предвижда още за хората със 100% степен на увреждане с определена чужда помощ държавата да изплаща 160% от социалната пенсия за старост, която както и досега служи за основа за изчисления. Досега този процент беше 135. За хората с 91 до 100% трайно намалена работоспособност пенсията вече ще е 140%, а за най-масовия случай, когато увреждането е от 71 до 90% пенсията се повишава от 125 на 130%.

Хасан Адемов очаква правителството да има проблем с прага за влизане в парламента

Хасан Адемов очаква правителството да има проблем с прага за влизане в парламента

Според него с увеличаването на максималния осигурителен доход бизнесът няма предвидимост

По време на дебатите в пленарна зала, Хасан Адемов от ДПС заяви, че златното швейцарското правило в България не работи. Той определи като мижаво осъвременяване пенсиите с по няколко процента. Хората с увреждания искат възможност да се интегрират, да преодоляват препятствията, да преодоляват трудностите и да могат да работят, за да изхранват прехраната си с труд. Ако непрекъснато ги обвиняваме и слагаме под един знаменател, че източват системата, няма да стигнем доникъде изтъкна Адемов.

Лидерът на партия "Волт" и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев отговори на Адемов и заяви, че майките дошли при ПП и им казали да работят заедно, за да бъдат разкрити кражбите.