Най-лесното е да обвържете ГЕРБ с ДПС. Ние сме последователни, на какво се дължи вашата метаморфоза? Такъв въпрос отправи към управляващите депутатът от ДПС Хасан Адемов от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за второ гласуване на Законопроект за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г.

"Колеги, най-добрата социална политика е последователната социална политика. Всички ваши изхвърляния са контропродуктивни и ще имате проблеми с прага за влизане в Народното събрание, ще го разберете по-късно", отсече Адемов.

Гьоков: ГЕРБ да мълчат виновно като говорят за пенсии

Гьоков: ГЕРБ да мълчат виновно като говорят за пенсии

От ГЕРБ го обвиниха в лъжа и повтаряне на едсни и същи мантри

Според него трябва да се търси справедливостта, но такава не се търси при минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и за сигурността. Проблемът не е там, че се увеличава максималният осигурителен доход, а че бизнесът няма предвидимост, посочи Адемов.

Големият проблем е, че бизнесът не може да се ориентира, а не че се вдига максималният осигурителен доход.

Максималният месечен размер на осигурителния доход става 3 400. Това стана ясно по време на дебатите по приемане на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване в Народното събрание.

Депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС за минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите в размер на 420 лева и максимален месечен размер на осигурителния доход - 3 000 лв.

Народните представители отхвърлиха и предложенията на ГЕРБ за това минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводител да се намали от 710 на 420 лева. Законотворците решиха още да отхвърлят предложението на опозицията за минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Гьоков: Бюджет 2022 е най-социалният бюджет

Гьоков: Бюджет 2022 е най-социалният бюджет

По-малко хора, живеещи в бедност, и устойчиво нарастване на доходите цели Гьоков

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев определи увеличаването на максималния осигурителен доход като лява политика. Има леви мерки за леви цели, които от ГЕРБ няма да подкрепят предложените подходи. Удари по светлата икономика на държавата е това, което се предлага, посочи той.

Отговорът на БСП не закъсня. Георги Свиленски заяви, че ако ГЕРБ искат да защитят хората, но справедливата политика е доходът, за който работиш върху него да се осигуряваш. "Не знаех досега, че дясната политика е укриване на доходи или по-малкото, отколкото трябва. Колкото работиш за толкова се осигуряваш", коментира Свиленски.

Явор Божанков определи ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" като новата тройна опозиция в парламента, които да си правят реплики и да си аплодират един на друг.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" запита с какъв мотив ГЕРБ са вдигнали максималния осигурителен доход с 15% преди няколко години, а сега когато управляващото мнозинство искат да вдигнат МОД с 13%, опозицията възразява.

Председателя на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански настоя да се прекратят дебатите за максималния осигурителен доход и да се гласуват.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори на Каримански и настоя дебатът да не бъде прекратяван. Той заяви, че хората живеят в райска България, а се внасят храни, произведени в пустинни държави. Каква политика водим, за да може да изхранваме държавата с храни, произведени в България, а земеделският производител да бъде атрактивна професия, запита лидерът на ДПС.

Росен Желязков: ГЕРБ никога не са допускали дефицит като в новия бюджет

Росен Желязков: ГЕРБ никога не са допускали дефицит като в новия бюджет

ГЕРБ предлагат еднократни компенсаторни мерки заради повишените цени

Социалният министър Георги Гьоков настоя всички депутати в парламента, които имат представа от осигурителни политики, да не говорят за осигурителна тежест.

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че левите политики липсват в бюджета на ДОО и това, което правите са само думи. Председателят на парламента го предупреди, че му е дал думата от уважение, но депутатът от "Възраждане" излязъл извън добрия тон.