Целта ни е да намалим дяла на хората, които живеят в бедност, и да осигурим условия за устойчиво нарастване на доходите. Още в първия си ден като министър на труда и социалната политика заявих, че хората очакват да бъде възстановена социалната справедливост.

Това послание към участниците на организирана от БТА конференция на тема "Българските гласове за Европа: подкрепа на уязвимите и ромите" отправи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Николай Василев: Бюджет 2022 е най-разхитителният и левичарски през последните 25 г.

Николай Василев: Бюджет 2022 е най-разхитителният и левичарски през последните 25 г.

Според него има доста опасности, за които не са предвидени пари

Той определи бюджета за 2022 година като "най-социалният бюджет от 12 години насам". Гьоков посочи, че бюджетът на Министерството на труда и социалната политика е увеличен с близо 350 млн. лв., което ще даде още по-голяма подкрепа за деца, млади семейства, работещи, безработни, пенсионери, хора с увреждания.

Министър Гьоков припомни, че от 1 април 2022 г. минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 12 на 18 лв. Максималният дневен размер нараства от 74,29 лв. на 85,71 лв. В политиката за хората с увреждания размерът на социалните разходите се увеличава с 280,2 млн. лв. спрямо 2021 г. и достигат до над 983 млн. лв.

Над 50 млн. лв. допълнително се предвиждат за изплащане на целеви помощи за отопление.

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

И за кого ще има пица, а за кого - мазна кутия от пица без пица