Депутатите се заеха с разглеждането на два проекта за изменение и допълнение на Закона за етажната собственост, един - на Министерския съвет, и втори - на Ивайло Мирчев.

Законопроектът, внесен от МС, предлага провеждането на Общо събрание да се осъществява присъствено, чрез видеоконференция, както и неприсъствено - чрез декларация, подписана саморъчно или с квалифициран електронен подпис. С цел улесняване на процеса по взимане на решения се предвижда намаляване на кворума за провеждане на общо събрание на 51% идеални части от общите части на етажната собственост. В допълнение е уредено, че когато не е налице изискуемият кворум, общото събрание се отлага с един час и решението е легитимно, колкото и идеални части да са представени.

Изискването за мнозинство от 51 вместо 67% идеални части се установява и за приемане на решение за извършване на основно обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз, както и от държавния или общинския бюджет, или други източници на финансиране.

Законопроектът урежда също възможността за електронно поддържане на книгата на етажната собственост, прецизира текстовете за заплащане на възнаграждение за управителния и контролния съвет и създава правна възможност за откриване на индивидуална разплащателна банкова сметка за събиране на разходите за управление и поддръжка, както и за усвояване на финансиране от други източници. В допълнение се предвижда задължение за заплащане на разходи за управление и поддържане и от лица, които пребивават в сградата по-малко от 30 дни в рамките на една календарна година, а за необитаемите самостоятелни обекти се установява задължение към собствениците за заплащане на разходи в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.

Законови промени улесняват достъпа до средства за енергийно обновяване на блокове

Законови промени улесняват достъпа до средства за енергийно обновяване на блокове

768 жилища са обновени по програмата за енергийна ефективност през 2022 г.

Въвежда се публичен електронен регистър на професионалните управители управителните съвети и сдруженията на собствениците, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Определят се изисквания към професионалните управители, като вписването се извършва след заплащане на такса и е условие за упражняване на дейността. Урежда се задължение за сключване на ежегодна застраховка "Професионална отговорност" на професионалните управители и се създават правомощия, включващи, освен управление и поддържане на общите части, също така и представителство пред местните власти, комунални дружества и пред други органи. Законопроектът вменява задължение за управителя да публикува на видно и общодостъпно място ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажната собственост, както и задължение за етажната собственост да избере контролен съвет.

Проектът, внесен от Ивайло Мирчев, цели по-голяма енергийна самостоятелност, насърчаване на използването на електрически автомобили и намаляване на административната тежест при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот.

Предлага се приемането на решение от Общото събрание на етажната собственост за разполагане на зарядна точка за електромобили да става с мнозинство повече от 50% идеални части от общите части. Предвиждат се и промени в Закона за енергетиката, които да улеснят административно съсобствениците на идеални части в общи пространства при изграждането на точка за зареждане на електромобил и при свързването с електроразпределителната мрежа.

И двата проекта минаха на първо четене.