Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, даващи възможност за либерализиране на газовия пазар у нас, предаде БНТ. Чрез тях се дава зелена улица за създаване на независима газова борса, която трябва да заработи до края на годината. Целта е чрез навлизане на повече търговци и доставчици на пазара да се намалят цените за бита и бизнеса.

Текстовете бяха одобрени със 107 гласа "за", 61 "въздържал се" и 1 "против".

От левицата предупредиха, че в закона няма механизъм за защита на потребителите, ако след либерализацията на пазара техният доставчик на газ фалира и обвиниха управляващите, че не са предвидили достатъчно гаранции срещу евентуални злоупотреби на бъдещата газова борса.

"Няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Защото тази газова борса, която ще създадем ще бъде пълно копие на енергийната борса. Защо манипулациите на енергийната борса ще доведат и тези манипулации в газовата борса." - коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

От ДПС обвиниха управляващите, че бавят битовото газифициране, което е едва 3% и работата по "Турски поток", който според тях би гарантирал доставките на синьо гориво.

Аталай за герберски поток, ако той ще либерализира газовия пазар

Аталай за герберски поток, ако той ще либерализира газовия пазар

Ако не разширим газовата мрежа, ще продължим да тъпчем на едно място, убеден е той

По-рано Рамадан Аталай призова управляващите ако искат да го нарекат "Герберски поток", но да се диверсифицират доставките на газ.

Управляващите от своя страна отхвърлиха обвиненията на опозицията.

"Няма нужда г-н Аталай да казваме, че е гербаджийски този или онзи проект, той е български проект, защото тръбата, която ще бъде изградена от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъде изцяло българска. Г-н Стойнев каза, че може да има манипулации. Ние не сме пъдари, за да можем да отидем да установяваме или отстраняваме дефекти на борсата." - репликира Валентин Николов от ГЕРБ.

Министърът на енергетиката обясни, че всички забележки по закона ще бъдат обсъдени между първото и второто четене от експертна работна група.

Припомняме, министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви диверсификацията на източниците на доставка на природен газ за един от приоритетите на министерството. По думите й, това ще създаде условия за либерализиране на пазара.