Трябва да либерализираме пазара, заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по Закона за енергетиката, който трябва да либерализира доставките на газ.

Според него, ако не разширим газовата мрежа, ще продължим да тъпчем на едно място. Той призова управляващите да не се надпреварват за Балкански поток.

Ако искате го наречете герберски поток, но направете така, че газовата либерализация да се случи, призова Аталай. Той се опасява, че закъсняваме в тази посока. Според него се опитваме да убедим Владимир Путин, че ако наречем тръбата Балкански поток, ЕК ще прегърне проекта.

Борисов горд със свободен газов пазар, България игра водеща роля в региона

Борисов горд със свободен газов пазар, България игра водеща роля в региона

Юнкер иска енергията да се насочи към България и към цяла Европа

БСП пък имат опасения за промените, които трябва да доведат до либерализация на доставките на газ. Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса, скочи червеният депутат Драгомир Стойнев. Газовият хъб "Балкан", с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект, подчерта той. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка, притеснен е социалистът.

Опасенията на социалистите по закона за енергетиката е, че ще има пазарни манипулации. Манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса, притеснен е Стойнев. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена, отсече той. Законопроектът е нужен, но сме притеснени, обяви социалистът.

Не сме пъдари, ядоса се Валентин Николов от ГЕРБ. Имало създадени възможности да се следи за манипулации. Законът е добър, смята депутатът.

За газовия хъб „Балкан“ трябват промени в Закона за енергетиката

За газовия хъб „Балкан“ трябват промени в Закона за енергетиката

Депутати внасят промените в Закона за енергетиката, не МС

Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент, включи се в дискусиите и ресорният министър Теменужка Петкова. Склонни сме да приемем всяка критика, когато тя е градивна, подчерта тя.

По думите й с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници. Следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ, категорична бе Петкова. Смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията, обясни енергийният министър. Относно съмненията на левите за манипулация на газовата борса, тя сподели, че разчита ако има подобни съмнения, КЕВР да се самосезира, за да бъде направена проверка и всички да са спокойни.