Депутатите приеха правилото НЗОК да плаща онколекарства на най-ниска цена. Това се случи по време на разглеждането на четене бюджета на касата.

От ИТН поискаха увеличение на средства за зъбни протези и профилактика. Според тях са необходими общо 6 млн. лв. "Възраждане" пък настояха да бъдат отпуснати повече пари за лечение на деца в чужбина.

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски изтъкна, че бюджетът на НЗОК е рекорден с акцент превенция и профилактика. С над 20% са увеличени парите за извънболнична помощ. С 20% е ръстът на средствата за дентална помощ.

ГЕРБ и ПП-ДБ предложиха още 3 милиона лева за зъбни протези. Другото им предложение е за допълнителни 5 милиона лева за хората с увреждания. Оказа се, че тези средства са предвидени за МЗ в централния бюджет. 

Заместник-министър Клисурски обясни, че ако го приемат ще трябва да се преработи държавния бюджет, а вариант е с постановление на МС да се трансферират тези средства. ДПС пък поискаха повече пари за аптеки в отдалечените населени места.

В крайна сметка бяха одобрени предложенията за повече пари за зъбни протези. Ще бъде пренаписан и държавният бюджет за допълнителните 5 милиона лева за помощни средства за хората с увреждания, реши бюджетна комисия.

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК

Предвидените приходи и трансфери са в размер на 8 163 353 100 лв.

Що се отнася до онколекарствата, имаше две предложения в тази посока. Костадин Ангелов (ГЕРБ) предлага вариант, който дава по-голяма гъвкавост, но би генерирал по-висок разход за НЗОК. Неговото предложение е Здравната каса да плаща на най-ниската цена между последно действащите рамкови споразумения от електронния търг; средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всеки лекарствен продукт и стойността на която лекарственият продукт е доставен на съответната болница, независимо дали тя прави обществени поръчки или не.

Васил Пандов (ПП-ДБ) предлага НЗОК да плаща на всички болници онколекарствата по по-ниската цена между средноаритметичната стойност от петте най-ниски през изминалите три месеца, доставната цена в болницата или цената по позитивен списък. Неговото предложение е по-близо до оригиналната идея все пак НЗОК да не плаща за едно и също лекарство с големи разлики в цените.

Ново правило за онколекарствата разтревожи лекари и фармацевти

Ново правило за онколекарствата разтревожи лекари и фармацевти

Разпоредбата може да увеличи задлъжнялостта на болниците и да остави хиляди онкоболни без медикаменти