Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител е Министерски съвет. Народните представители гласуваха с 114 гласа "за", без "против" и 40 гласа "въздържал се".

В контекста на дебатите депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова заяви, че нейната парламентарна група ще подкрепи законопроекта, въпреки че не вижда реални реформи за насърчаване на инвестициите.

Вениамин Воденичаров от "Възраждане" заяви, че неговата парламентарна група ще се въздържи от подкрепа на законопроекта. Освен от НПО-та и стартъпи от нищо друго не разбират, обърна се Йордан Тодоров от "Възраждане" към управляващото мнозинство в пленарна зала на Партийния дом.

Социалистите няма да подкрепят законопроекта, тъй като не виждат реално насърчаване на инвестициите.

Законът за насърчаване на инвестициите и правилника за прилагането му формират правното основание за прилагане на две схеми за държавна помощ в режим на групово освобождаване - регионална инвестиционна помощ по чл. 14 и държавна помощ за обучение по чл. 31 от Регламента. Схема за помощ е всеки акт, въз основа на който и без да се изисква допълнителни мерки за прилагане, може да се предостави индивидуална помощ на предприятията, определени в този акт.

Одобряване на приложимите по Закона за насърчаване на инвестициите схеми за регионална помощ и помощ за обучение ще се извърши след привеждането на закона и правилника за прилагането му в съответствие с Регламента. Така ще се продължи прилагането на финансовите насърчителни мерки за сертифицираните инвестиционни проекти. С промените в закона се предлага и разграничаване на финансовите мерки с оглед приложимостта на изискванията на Регламента и на известие на Комисията относно понятието за държавна помощ, посочено в чл. 107, S 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Причините за подобно разграничение се състоят в същността на самите мерки.

Национален механизъм за скрининг ще отговаря за преките чуждестранни инвестиции

Национален механизъм за скрининг ще отговаря за преките чуждестранни инвестиции

Целта е българската икономика да бъде предпазена от инвестиции с "корозивен капитал"