Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Законопроектът обхваща широк кръг от инвестиции, при които се създават или поддържат трайни и преки връзки между инвеститорите от трети държави, включително държавни субекти и предприятия, извършващи стопанска дейност в страната и всички страни - членки на Европейския съюз. Целта е българската икономика да бъде предпазена от инвестиции с "корозивен капитал", т.е. инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или обществения ред в България, а в по-широк смисъл на сигурността на Европейските и Атлантическите партньори на България.

Обхватът на инвестициите, обект на регулация в законопроекта, са тези в критичната инфраструктура, свързана с енергетиката, транспорта, водите, здравеопазването, комуникациите, медиите, обработката или съхраняването на данни, въздухоплаването, отбраната, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, както и земя и недвижимо имущество, които са от решаващо значение за използването на такава инфраструктура, критичните технологии и изделия с двойна употреба съгласно определението в член 2, точка 1 от Регламент (ЕО) № 428/2009 на Съвета от 5 май 2009 година за въвеждане режим на Общността за контрол на износа, трансфера, брокерската дейност и транзита на изделия и технологии с двойна употреба, включително изкуствен интелект, роботика, полупроводници, киберсигурност, въздухоплавателни и отбранителни технологии, технологии за съхраняване на енергията, квантови и ядрени технологии, както и нанотехнологии и биотехнологии, доставката на критични ресурси, включително на енергия или суровини, достъпа до чувствителна информация, включително лични данни, или способността да се контролира такава информация, или свободата и плурализма на медиите.

Законопроектът предвижда Национален механизъм за скрининг на преките чуждестранни инвестиции свързани със сигурността или обществения ред, в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/452. Създава се Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции свързани със сигурността или обществения ред като постоянно действащ колективен орган, който е и контактно звено по смисъла на чл. 11 от Регламент (ЕС) 2019/452. Съветът за скрининг се подпомага материално-технически от Българската агенция за инвестиции, а министърът на иновациите и растежа издава правилник за организацията и дейността му. В състава на съвета се включват представители на министерства и ведомства, с оглед необходимостта от висока експертна компетентност в различни сфери на обществения живот - финанси, отбрана, сигурност, енергетика, вътрешен ред, транспорт, здравеопазване и други.

Забранява се извършването на пряка чуждестранна инвестиция, преди да бъде издадено съответното разрешение.

Междуведомствен съвет ще подбира чуждестранните инвестиции
Обновена

Междуведомствен съвет ще подбира чуждестранните инвестиции

Вносители на законопроекта са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители