Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, с който се предвижда здравните вноски да се разходват единствено за разходи и трансфери на НЗОК.
Проектът е на сините депутати Мартин Димитров и Ваньо Шарков.

От 114 гласували, 107 се обявиха „за", а 7 гласуваха „въздържал се" - 1 от ГЕРБ, 3 от КБ и ДПС.

Целта на промяната на закона е да се гарантира невъзможността средствата събрани от здравноосигурителните вноски на българските граждани, заплащани от тях по трудов договор, както и от работодателите и самоосигуряващите се лица, да бъдат използвани извън системата на здравеопазването в България.

Промяната би повишила увереността на гражданите на България, че заплащаните от тях здравноосигурителни вноски финансират единствено здравната ни система, смятат вносителите.

Мая Манолова от БСП заяви обаче, че текстът е неясен и поиска категоричен отговор от вносителите дали с този законопроект одобряват трансфери от НЗОК към МЗ.
Парите от здравноосигурителни вноски трябва да отиват само за здравни плащания, категорична бе тя. Според нея никой честен политик, нито пък здравомислещ човек, не би подкрепил трансферите от НЗОК към МЗ.

Тя алармира, че ГЕРБ правят опит с бюджета на НЗОК за следващата година да национализират резерва на касата.

"Съгласни ли са вносителите с този заговор срещу българските граждани?", попита социалистката.
Когато формирахме нашия законопроект, бюджетът на НЗОК още не бе внесен в МС, оправда се Ваньо Шарков. СДС не са съгласни с трансфери на НЗОК към други дейности, освен за здравноосигурителни плащания.

Не е правилно с парите за здраве да се купуват например хеликоптери, заяви и Мартин Димитров, уточнявайки, че посоченият пример е произволен.

Трябва да си подредим държавата, иначе ситуацията започва да прилича на разграден двор, категоричен бе той. Това са принципни положения, които ще направят държавата по-подредена, изтъкна Мартин Димитров.
Критики дойдоха и от ДПС, според които от предложения текст не става ясна идеята, споделена в пленарна зала от сините.

Вие давате възможност на НЗОК да прави трансфери, каквито и да са, заяви Алиосман Имамов.
Какво пречи на НЗОК при това положение да прави трансфери към МО за закупуване на хеликоптери?, предположи той.

Хасан Адемов пък смята, че проектът на сините подпомага законопроекта за бюджета на НЗОК, предлаган от правителството. Иван Костов защити предложенията на Димитров и Шарков, пояснявайки, че бюджетът на НЗОК тепърва ще бъде обсъждан и разгледан от НС.

Вярно е, че правителството нарушава законите с проекта за НЗОК, категорично заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.
Вносителите се съгласиха текстът да бъде така коригиран между първо и второ четене, че да става ясно, че парите от здравни вноски ще се харчат само за здраве.