Депутатите събраха кворум от първи път на извънредното заседание, насрочено след като БСП внесоха подписи за това.

Със 131 депутати председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде начало на заседанието в Народното събрание.

Малко по-рано в парламента пристигна и премиерът Бойко Борисов. В пленарната зала присъстват още вицепремиерът Томислав Дончев, правосъдният министър Цецка Цачева и финансовият министър Владислав Горанов.

Зам.-шефът на КФН внесе доклад и оставка

Зам.-шефът на КФН внесе доклад и оставка

Вчера правителството препоръча това за Ралица Агайн

Прекъсването на лятната почивка на депутатите е по искане на 61 народни представители от БСП. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе в деловодството на НС подписите с искане за извънредно заседание, а минути след това председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи заседанието за днес.
Предложеният от левицата дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса със застрахователно дружество "Олимпик" и да изслушат премиера във връзка със срива на Търговския регистър.

В началото на заседанието Захариева поздрави от името на ПГ ГЕРБ българските мюсюлмани по случай празника им Курбан Байрам.

Йордан Цонев от своя страна коментира, че иска да има реални политическа дела и поздрави мюсюлманите за празника. Той обаче разкритикува решението на председателя Караянчева да насрочи заседанието за днес, по време на празника, тъй като така много от депутатите на ДПС няма да имат възможност да присъстват, въпреки че биха искали. 
Валери Жаблянов пожела на българите мюсюлмани да обичат България така, както са го правили винаги и заедно с християните да превърнат страна ти в образец на подражание. Нека да отбележим празник заедно с тях, призова той.

Премиерът лъже българите за „Олимпик”, скочи Нинова

Премиерът лъже българите за „Олимпик”, скочи Нинова

Нинова добави, че той или не познава материята

По искане на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в залата бяха допуснати председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караинова, Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, и изпълнителният директор на Гаранционния фонд Стефан Стоилков.

ПГ на БСП настоява Народното събрание да продължи да проучва всички възможности от българското и европейското законодателство за разрешаването на проблема. Това обяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков в кулоарите на Народното събрание.

Социалистът припомни, че от полунощ на 17 август на около 200 000 бяха са прекратени застрахователните полици на "Олимпик", поставяйки българските добросъвестни платци в неудобно положение.

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"
Обновена

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"

Премиерът иска промени в европейското законодателство

Той разкритикува българското правителство, че до момента не дава информация на потърпевшите хора, които не знаят откъде ще могат да си получат обезщетенията. По отношение идеята за ангажирането на местен адвокат, според БСП това няма да облекчи по някакъв начин цялата процедура, а се очаква да се забави с години. "Ние няма да го разберем с някакъв адвокат, а единствено с българските институции", заяви червеният депутат.

От БСП настояват и Комисията за финансов надзор (КФН) да предостави цялата информация за "Олимпик" от появяването на българския пазар до момента на неговата ликвидация.