Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн подава оставка.

Това обяви тя пред журналисти в Народното събрание, а минути по-късно и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, по процедура обяви заявлението от парламентарната трибуна.

Ралица Агайн е в парламента за извънредното заседание, на което се обсъжда случаят с отнемането на лиценза за извършване на застрахователна дейност на кипърската застраховател "Олимпик".

Депутатите събраха кворум от раз
Обновена

Депутатите събраха кворум от раз

На извънредното заседание, поискано от БСП, дойде премиерът Борисов

Вчера правителството препоръча на Народното събрание да освободи Ралица Агайн след създалото се напрежение около фалита на кипърския застраховател и това че близо 200 000 българи останаха изненадващо за тях без задължителната "Гражданска отговорност". Вчера също така по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров прокураурата започна проверка по действията на КФН по отношение на "Олимпик". 

БСП: Наши фондове да върнат парите на пострадалите от "Олимпик"

БСП: Наши фондове да върнат парите на пострадалите от "Олимпик"

Подписите ще бъдат внесени

Прекъсването на лятната почивка на депутатите е по искане на 61 народни представители от БСП. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе в деловодството на НС подписите с искане за извънредно заседание, а минути след това председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи заседанието за днес.
Предложеният от левицата дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса със застрахователно дружество "Олимпик" и да изслушат премиера във връзка със срива на Търговския регистър.

По предложение на депутата от ДПС Йордан Цонев Ралица Агайн представи пред депутатите доклада си за ситуацията около фалита на кипърския застраховател и действията на КФН от последните месеци.
Обезщетенията по фалиралата застраховка на автомобилистите е гарантирана от Конвенцията за регрес на гаранционните фондове. Тя е подписана през 2012 г. от Българския Гаранционен фонд, обясни заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Бивш зам.-шеф на КФН: Застрахователната дейност на Олимпик е била законна

Бивш зам.-шеф на КФН: Застрахователната дейност на Олимпик е била законна

По веригата може да е имало незаконна дейност и тя да се накаже, зове Гълъбинов

По думите й за да се случи това, са необходими са две действия - съдът в Кипър да се произнесе за обявяването на компанията за ликвидирана, както и сключване и уточняване на механизмите по разплащания между Българския гаранционен фонд и Кипърския фонд.

От началото на 2018 г. са жалбите срещу фалиралото застрахователно дружество са 7, а за миналата 26, отбеляза зам.-председателят на КФН. Всички са разгледани, издадени са наказателни постановления и са наложени глоби в размер на над 30 000 лева, обобщи Ралица Агайн и допълни, че на фона на 10% пазарен дял на "Олимпик" по брой на жалбите тази компания по никакъв начин не се намира в някакъв списък.

Ралица Агайн категорично отрече твърденията за по-ниски цени, които да е предлагал кипърския застраховател на българския пазар.

Тя поясни, че основанията за отнемането на лиценза на ЗК "Олимпик" са свързани със сделки от застраховател от Бразилия на стойност от 154 милиона евро.

КФН си е свършила добре работата, убеден Каролев

КФН си е свършила добре работата, убеден Каролев

България не може да връща парите на хората

В края на представянето на доклада си Ралица Агайн беше категорична, че по правомощия КФН е извършила всички действия, за които има правомощия. По никакъв начин КФН в работата си е допуснала пропуски, както и според нея няма пропуски и в българсото законодателство.

Депутатите гласуваха оставката на Ралица Агайн със 138 гласа "за", трима "против" и трима въздържали се.