Депутатите се отказаха да дават полицейски функции на армията. Това стана след приемането на второ четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Текстът не беше добре формулиран, обясни в кулоарите на парламента председателят на комисията по отбрана генерал Константин Попов. Според него текстът е нямал необходимата конкретност и е създавал двусмислие. И комисията по отбрана не харесаха разпоредбите армията да участва в специални операции. Те са отговорност на МВР, както стана ясно от думите на Попов.

Депутатите са склонни да направят промени, ако се внесат текстове с ясна конкретика и с ясно дефинирани понятия. На въпрос няма ли разнобой между Министерския съвет и Народното събрание, Попов, който е бивш началник на отбраната, отговори: "Идеята не е лоша, но не е добре формулирана. Имаме разделение на властите. Министерският съвет не може да диктува това, което се случва в парламента".

С гласуваните днес промени се решава въпросът с изхранването на армията. Ако няма сключена поръчка за храна, военните ще получават пари на ръка.

Настоящият началник на отбраната генерал Андрей Боцев е доволен от приетите изменения. От 4 години заради обжалвания армията не получава доставки на храна по Закона за обществените поръчки. Законовите поправките за храната ще облекчат командирите, смята той.

Началникът на отбраната също иска да се изчисти темата за полицейските функции на армията. Текстът не беше догледан, подчерта ген. Андрей Боцев.