По Конституция, след като има внесено искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, такова трябва да има. Това обясни пред медиите депутатът от ИТН Станислав Балабанов по повод днешния председателски съвет. По думите му проблемът е, че една конкретна партия ще използва Народното събрание за предизборни цели, визирайки ПП-ДБ. Според него това ще е първото заседание, в което няма да има предмет, тъй като Министерски съвет е решил казуса с пенсиите. На практика е изпълнена задачата, каза Балабанов.

Заседание ще има във вторник от 13.00 часа, защото ПП-ДБ не искат да оттеглят предложението. Времето на всички ще бъде изгубено във вторник, прогнозира депутатът. Въпреки това ИТН ще влязат в зала.

За инцидента с Кирил Петков Балабанов каза, че на всеки може да се случи, но много хора злоупотребявали със служебните си задължения. За къде бързаш с НСО, попита той и каза, че депутатите не си ползват служебните коли за предизборни цели. Политиците трябва да имат някакъв морален компас и да го спазват, смята депутатът.

Че заседанието ще е предизборно, призна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В същото време тя смята, че ПП-ДБ имали правото да поискат заседание и то трябвало да се свика. Левите искат да се допълни дневния ред с темата за поскъпването на тока и искат изслушване на енергийния министър и председателя на КЕВР. Сглобката разби цялата енергетика, категорична бе Корнелия Нинова. Поскъпването на тока е недопустимо. Не може кражбите на малцина да ги плащат мнозина, заяви Нинова. За инцидента с колата на НСО, социалистката призова всички да карат внимателно.

Заседание според нас трябва да има, заяви пък Стою Стоев от ПП-ДБ. По думите му Народното събрание няма да се използва за предизборни цели, а само за темите, по които се събират депутатите. Според него решението на НОИ не било стабилно и можело да се промени.

Припомняме, в началото на седмицата от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради обявеното от НОИ по-ниско увеличение на пенсиите от 1 юли заради стриктното спазване на т.нар. Швейцарско правило. От политическата формация искаха Народното събрание да гарантира увеличение от 11% с аргумента, че парите са предвидени в бюджета за годината. Изпреварващо обаче първо бившият социален министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Деница Сачева заяви с пост в социалните мрежи, че увеличението ще бъде с 11%, което на следващия ден бе потвърдено два пъти от служебния премиер Димитър Главчев и от служебния министър Ивайло Иванов, който е бивш управител на НОИ. Това бе и гласувано от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. 

В надпревара премиер и министър уверяват, че пенсиите ще са с 11% по-високи

В надпревара премиер и министър уверяват, че пенсиите ще са с 11% по-високи

Съгласно решението на 49-ото Народно събрание

С позиция, разпространена от пресцентъра на партията, се обявява, че "Възраждане" няма да участва в заседанието във вторник, тъй като това е нарушение на вече взетото решение, което е гласувано от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Извънредното заседание няма предмет, защото мотивът, посочен от ПП -ДБ, за увеличение на пенсиите от 1 юли с 11 %, е нецелесъобразен, а решението за увеличение с 11% вече е взето.

Според "Възраждане" всякакви въпроси, касаещи бъдещето на България, трябва да бъдат разглеждани от бъдещото 50 Народно събрание, което ще започне работа след по-малко от месец.