Депутатите приеха наложеното частично вето на президента върху промените в Закона за енергетиката, които уреждат балансирането на енергийната система. По предложение обаче на народния представител от ГЕРБ/СДС Делян Добрев Законът за енергетиката бе приет на второ гласуване, с което законотворците се съобразиха със спорните точки в закона.

Според наложеното вето се "стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се пречи на нейните социално-икономически ползи в България". Държавният глава не приема текста, който предвижда до края на 2023 г. финансовото споразумение, изготвяно от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час вместо на 15 минути. "Задължителното балансиране за 15 минути е въведено след детайлен анализ на системите в 36 държави, голяма част от които от Европейския съюз", посочва държавният глава в мотивите си за наложеното вето.

Георги Самандов от "Български възход" заяви, че ветото е необосновано и президентът е бил подведен. Къде беше КЕВР и защо не упражни правото си на пълна дерогация, недоумява Самандов. Къде бе КЕВР, когато несправедливата методика бе приета въпреки становищата на всички заинтересовани страни? Къде бе КЕВР, който да защитава интересите на българските потребители? За пореден път хората плащат щетите, нанесени от собствената си неадекватна бюрокрация, посочи Самандов.

Енергийна комисия възприе ветото на президента върху Закона за енергетиката

Енергийна комисия възприе ветото на президента върху Закона за енергетиката

КЕВР, Министерство на енергетиката и ЕСО застават зад мотивите на Радев