Депутатите не приеха отново промените в НПК, с които се възстановяваше пленума на ВСС и за първи път Народното събрание се съобрази с ветото на президента Румен Радев.

За повторното приемане на измененията гласува един депутат "за", 51 бяха "против", 134 - "въздържал се".

На практика в пленарна зала дебат нямаше, тъй като мнозинството остави опозицията да се изказва и след това мълчаливо гласуваха. За сметка на това изказвания направиха от "Възраждане", активни бяха и от "Има такъв народ" - предимно в посока да констатират законотворческата немощ на депутатите от ПП/ДБ, както и прозирането на лобизъм и корупция зад бързането им да приемат един или друг закон, включително припомниха, че са гласували против промените в Конституцията.

Промените в НПК, които бяха приети от парламента на 1 февруари, на практика връщат пленума на Висшия съдебен съвет, който преди това бе премахнат с поправката в Конституцията, с които се прави реорганизация на два отделни съвета - съдийски и прокурорски. С тези промени се орязваха и правомощията на главния прокурор, които с поправката на поправката също бяха върнати.

Според държавния глава с връщането на пленума на ВСС на практика се отменя стартиралата правосъдна реформа.

Още вчера в ресорната правосъдна комисия стана ясно, че мнозинството ще се съобрази с ветото на държавния глава и във времето ще се търсят начини за отстраняването на недомислици в текстовете.