Депутатите се захванаха с промените в законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с вносители Министерският съвет и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и група народни представители.

В законопроекта на Министерския съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който ще може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия от окръжен, апелативен съд или от ВКС. Ще бъде изготвен и списък от съдии, които могат да бъдат избирани, но те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. За да влязат в списъка, ще е нужно предварителното им съгласие, а след това те ще се избират на случаен принцип при наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор.

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в дневния ред на депутатите

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в дневния ред на депутатите

Народните представители ще разгледат измененията в НПК

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската колегия на ВСС и втори разследващ прокурор. За разследването пък ще има и разследващи полицаи, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в СГС. Отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Друга промяна, която е от ключово значение, е предложението решението за освобождаването на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа.

С оглед на днешните заплахи на Гешев, че ще покаже записи, показващи политическото влияние във ВСС, по-малкият необходим брой се явява предимство. Той не пропусна да отправи такива и към депутатите и преди да влезе в комисия днес обяви, че цялото общество ще види всичко.

В законопроекта на "Възраждане" се предвижда следователите да бъдат извадени от системата на държавното обвинение.

Механизмът за контрол на главния прокурор мина на първо четене в комисия

Механизмът за контрол на главния прокурор мина на първо четене в комисия

Механизмът влиза още утре в програмата на НС?