Депутатите се скараха в петък сутрин заради ДС и то при обсъждането на правилата за избор на членове на СЕМ.

Методи Андреев от ГЕРБ поиска да се обяви и принадлежността на кандидатите към ДС.

На патриота Емил Димитров – Ревизоро му беше явно досадна темата за ДС и настоя списъкът на кандидатите за член на СЕМ да се даде директно на Андреев. Той щял да оповести бившите ченгета.

Вие не сте морален човек, намеси се Велизар Енчев, обръщайки се към Методи Андреев. Председателстващият заседанието Димитър Главчев пък наказа Енчев за обида на народен представител.

"Не сте вие моралният стожер на този парламент", продължи разправията Методи Андреев. "Вие не заслужавате да бъдете народен представител", обърна се той към Енчев. Герберът поиска независимият депутат да каже какво е влиянието на ченгетата от УНИБИТ върху управлението на държавата.  

Защо не искате да вземаме информирани решения, попита и Мартин Димитров. Реформаторският блок щели да подкрепят предложението на Методи Андреев.

С подкрепата на 76 депутати, 20 против и 27 въздържал се предложението на Методи Андреев мина.

Припомняме, депутатите трябва да посочат новите членове на СЕМ от квотата на парламента. В състава на регулатора в момента двама са с изтекъл мандат  Анна Хаджиева и Георги Лозанов, като бившият председател Лозанов вече близо два месеца е и с подадена оставка, която от своя страна не е формално приета заради процедурни неуредици. 

Когато парламентът попълни квотата си в СЕМ, тогава и говорителят на външното министерство Бетина Жотева ще стане член на регулатора от квотата на президента.

Пред една година Росен Плевнелиев издаде указ за нейното назначаване, но, според Закона за радиото и телевизията, решението на Народното събрание и указът на държавния глава влизат в сила едновременно.

Паралелно с това тече срокът за избор на нови ръководители на обществените медии.