Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов подаде оставка като член и председател на СЕМ, съобщи БНТ, позовавайки се на заседание на регулаторния орган. Лозанов е отказал да „участва в гласуването на регистрацията на телевизия "ПИК". 

Колегите му ще гласуват оставката на следващото си заседание, което е на 1 март.

Преизбраха Георги Лозанов за председател на СЕМ

Преизбраха Георги Лозанов за председател на СЕМ

Лозанов получи пълно мнозинство от 5 гласа

Тримата в съвета за електронни медии - Анна Хаджиев, Анюта Асенова и Иво Атанасов гласуваха регистрацията с убеждението, че не могат да я откажат по закон.

Георги Лозанов: В България се заражда информационно масонство

Георги Лозанов: В България се заражда информационно масонство

Заради ограничаване достъпа до информация

Петият член на съвета - Мария Стоянова не присъства, тъй като в момента е в чужбина. 

На сайта на медийния регулатор самият Лозанов написа своите мотиви, наречени "Волеизлияние".

Дългогодишният председател на СЕМ твърди, че няма законови основания да бъде отказана регистрацията на телевизия "Пик Броудкастинг" АД.

"Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания. Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак. Така би се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще. Изправен съм пред противоречие, от което не откривам друг персонален изход, освен напускането на съвета", обосновава решението си Лозанов.

Според него регулацията може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана. Самият Лозанов признава, че през последната година той все по-трудно опазва тази граница.

Сега действащата нормативна уредба, която не предвижда изследване на публичното поведение и източниците на финансиране на кандидатите за лицензия и регистрация, заявява досегашният председател на СЕМ.

"Тя не включва понятието "слово на омразата" и адекватни на ситуацията у нас разпоредби за санкционирането му, не защитава журналистите от собствениците на медии, не въвежда специализирани прагове на концентрация на собствеността, не разпознава конфликт на интереси в управлението на програми и създаването на предавания от професионални политици, не превръща в императивно изискване формулирането на обществената мисия на обществените медии и не обвързва държавната субсидия с реализацията й", изрежда Лозанов пропуските в законовата регулация на медиите у нас.

Той дава пример, че Закона за радио и телевизия (ЗРТ), който през 1998 помогна за демократизацията на медийната среда в страната, днес трудно гарантира либералността на медийната регулация.

Два казуса, свързани с БНР – лицензирането от СЕМ на регионална програма за Кърджали и свалянето от УС на радиото на предаването „Деконструкция”, заради системно нарушаване на ЗРТ, генерираха политически настроения в точно обратната посока, които превърнаха и мен, и СЕМ в своя енергично обстрелвана мишена, пише Лозанов. Заради организираната офанзива той се чувствал прогонен от медийната регулация.

"Вероятно има значение и принудителното отстъпление на културния либерализъм в световен мащаб, следствие на емигрантската вълна и терористичните атаки в евроатлантическа зона.

В същия антилиберален контекст изпълнителната власт в Полша наскоро със закон си присвои управлението на обществените медии. Затова не в отказ от колегиална солидарност, а именно от колегиална солидарност днес ви казвам довиждане, скъпи мои колеги", завършва писмото си Лозанов.