Депутатите умуваха дали да възобновят парламентарния диалог с Русия, но в крайна сметка не го направиха.

Левицата направи пореден опит да стопли българо-руските отношения, както и отношенията Русия – Европейски съюз (ЕС). Моментът е назрял, подчерта червеният депутат Валери Жаблянов. 

БСП внесе отново в дневния ред предложение за насърчаване на диалога между двете страни. Предложението срещна подкрепата на независимия депутат Велизар Енчев, както и на АБВ. От ембаргото нямат полза и двете страни, включи се Георги Кючуков от партията на Георги Първанов. 

Екслидерът на червените Михаил Миков взе думата, за да защити предложението на партията. Решението беше грешка, отчете той, визирайки наложените санкции на федерацията. Все повече хора по света го разбират, смята социалистът. По мнението на Миков продължавал диалогът на високо ниво, но пък парламентарният диалог бил възпрепятстван. Затова и БСП иска законодателният ни орган да поднови комуникацията между двата парламента. Михаил Миков се оплака от потискане на парламентаризма заради наложените санкции на Русия. 

Кристиян Вигенин пък видя позиция в мълчанието по темата на дясната част на залата. Според него десните не били получили инструкции какво да мислят по темата. Не един и двама президенти се изказаха, че тези санкции не работят, подчерта червеният депутат. От тях ефектът бил само икономически загуби. Санкциите ще паднат поетапно. Ние сме всичко друго, но не и безотговорни, коментира Вигенин. Възобновяването на парламентарния диалог щяло да е само от полза за страната ни. В предложението на левицата, по думите му, нямало партизация, а само логика.

Десислав Чуколов от „Атака” също подкрепи идеята на левицата. Националистите са за възобновяване на отношенията с Руската федерация. Българският народ има традиционно добро отношение с руския народ, подчерта Чуколов.

Председателят на външната комисия Джема Грозданова отсрами десните. Тя изтъкна, че и в дясната част имали позиция и тя била последователна.

Досега никоя държава не е отменила санкциите срещу Русия. По думите й ЕС имал обща позиция и въпросът днес бил дали страната ни ще е част от това общо решение. След нейното изказване мнозинството реши да не възобновява диалога между парламентите на Русия и България. 

За възобновяването на отношенията с федерацията бяха 49, 39 гласуваха „против” и  39 „въздържал се”.