БСП иска отчет от финансовия министър Владислав Горанов кои фирми от хазартния бизнес колко такси са внесли в държавния бюджет. Колко пари ще излязат от големите и вълнуващи чекмеджета, иска да знае социалистът Румен Гечев.

Левите инициираха разискване с участието на финансовия министър Владислав Горанов по темата за хазарта. Парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи фирми от този сектор са ползвали преференции от българската държава, критикува червеният депутат.

Частният хазарт спестил 210 милиона лева данък

Частният хазарт спестил 210 милиона лева данък

Проверката е от декември месец и е с министерско разпореждане

По думите му с въведените законодателства от управляващата партия ГЕРБ и техните сателити са въведени правила и норми, които са поставили участниците в хазартния сектор в неравностойни условия. Има фирми, които не са плащали такси, каза още социалистът и допълни, че има факти, че много от тези фирми са свързани с лица, близки лично до министри, до премиера, в това число и колеги в Народното събрание.

Българския спортен тотализатор е на загуба през годините и това се дължи единствено и само на лошия мениджмънт на това предприятие, е мнението на Менда Стоянова от ГЕРБ.

За Георги Свиленски Менда Стоянова е част от проблема с хазарта и няма как именно тя да предлага решения в сферата. Пет години чакаме нов Закон за хазарта, пет години едни 60 милиона лева пътуват от "Московска" към някоя партийна централа, критикува той, намеквайки местоположението на офиса на Васил Божков. Спорът в зала продължи с това кой кога е ходил по столичната улица "Московска".

Финансовият инспектор потвърдил, че частният хазарт спазва закона

Финансовият инспектор потвърдил, че частният хазарт спазва закона

Националната лотария и Евробет съдействат на българските иституции

Финансовият министър Владислав Горанов недоумява защо левите питат какви такси е платил хазартът от 2015 насам. Проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта, далеч не започват в началото на 2015 година, изтъкна той по време на разискванията по темата за хазарта, инициирани от левицата.

Още от 2013 г. за много хазартни оператори комисията по хазарта е приемала определени правила, които да дават възможност да се прилагат 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози. Тогавашният финансов министър не бил информиран как се прилага законът. Законодателството било такова, че неплащането на държавни такси не било залегнало като нарушение в наказателното законодателство.

Ако някой не декларира или не внесе такса, не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци, обясни финансист номер едно. Владислав Горанов обеща на социалистите да им даде информацията, която искат за плащането на такси в хазартния сектор.