Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина за закупуването на нов боен самолет.

Бойната ни авиация е приземена, алармира ген. Румен Радев

Бойната ни авиация е приземена, алармира ген. Румен Радев

През лятото на 2016 г. небето ни остава без охрана

Независимият депутат Велизар Енчев поиска вместо да купуваме сега нов боен самолет да ремонтираме нашите МиГ-ове. Ремонтът им щял да ни струва наполовина от сумата за нов боен самолет.

Герберът Христо Гаджев настоя бойната ни авиация да стане съвместима с НАТО-вската. От управляващите изтъкнаха, че никой няма да позволи осъвместяване на руска техника с НАТО-вските стандарти.

Модернизация трябва да има, подчерта началникът на отбраната Константин Попов.

Генерал Румен Радев: Военната авиация няма алтернатива

Генерал Румен Радев: Военната авиация няма алтернатива

Генерал Румен Радев, командир на авиобаза “Граф Игнатиево”:

Военен пилот номер едно генерал Румен Радев изтъкна комплексността на избора на нов боен самолет. Той опроверга Велизар Енчев, подчертавайки, че няма да е по-евтино да си държим МиГ-овете, вместо да си купим нов самолет.

Минимум 22 милиона лева трябва да се инвестират в модернизация на руските МиГ, за да продължи тяхната експлоатация. Сега били нужни нови съвременни техники в авиацията като нови техники за обмен на информация.

Темата за нов боен самолет се търкаля по етажите на властта ни вече над 10 години. Ето анализ, направен от експерт за news.bg през 2005 година

Много закъсняхме с този проект, подчерта генерал Радев. Процесът ще е дълъг и сложен, за да изберем най-доброто за нас, изтъкна той. Първо обаче трябвало да има становище от депутатите. Като разрешат придобиването на нов самолет, тогава щяло да се пита за оферти и параметри.

От левицата се притесниха, че ще се изхарчат едни пари, без да се стигне до цялостен ефект. Освен това червените са притеснени, че няма да стигнат парите за сухопътните войски, които също изискват „ремонт”.

Атанас Зафиров се съмнява, че държавата има финансов ресурс за обновяване на авиацията и ВМС. Той дори се обзаложи, че нямало да купим нова техника, а втора ръка.

Военният министър Николай Ненчев подчерта, че тепърва щяло да се реши дали ще купим нов самолет или втора употреба. Няма пари за нов самолет, репликира го Атанас Зафиров.

Военният министър отново посочи, че самият той не знае какъв самолет ще придобием. Оставил тази задача на експертите. Ще търсим най-добрата оферта, изтъкна той.

Депутатите успяха да намерят време и за шеги. Сравниха различните самолети с руските и американските класици.
МиГ-овете бяха сравнени с Гогол и Горки, а американската авиация бе сравнена със Стайнбек. Членовете на комисията подхванаха и придобиването на нов кораб за ВМС.

Около 1,5 милиарда лева ще ни струва обновената авиация, стана ясно по време на бюджетната комисия, която паралелно с военната обсъди също въпросите за придобиване на нов боен самолет и нов кораб за ВВС. Ще се плаща на части до 2022.

Социалистът Румен Гечев бе втрещен от финансовите параметри. Той, както и колегите му от военната комисия, поиска да стане ясно нови или стари самолети ще купуваме. Ядоса, че сме купували все стара техника. Сега ще купуваме щайги от тук и там, посочи Гечев, като поиска задължително в сделката да присъства и офсет. Трябва да има разчет до стотинка, става въпрос за много пари, не за пет лева, подчерта червеният депутат.

Йордан Цонев от ДПС изтъкна, че партията е за, но поиска да разбере дали този харч ще се отрази на дефицита.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че 2,3 милиарда лева общо ще струва обновяването на авиацията и корабите.

124 милиона трябва да платим тази година за двата проекта, като за самолета са 10 милиона лева. За следващата година за нова авиация и обновени ВМС ще похарчим 371 милиона лева.

2018-та ще платим 200 милиона лева за самолета и 171 за корабите. През 2019 даваме още 200 милиона лева за авиацията и 97 милиона лева за ВМС. През 2020 даваме по двата проекта 578 милиона лева, през 2021 харчим 540 милиона лева.

Последният харч е през 2022 и е в размер на 30 милиона лева за моряците.
Стана ясно, че било класифицирана информация стойността на отделните модели самолети - нови и втора ръка.

Все още, както стана ясно от думите на генерал Радев, не можело да се посочат точни финансови параметри.

Генерал Радев посочи, че цените за нова техника били фантастични. За пример даде Ф16. 2 милиарда долара ще трябва да платим за нови осем Ф16. Нямало обаче възможности за това.

С предложените параметри можем да си купим само нов Грипен или Ф16 или Юрофайтър на старо, стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия. Първите доставки ще дойдат през 2019.

Финансовият министър отново изтъкна, че това е възможното, което „можем да преглътнем.

От МО посочиха и важността на новия кораб. Без него нямало да можем да се защитим от терористично нападение. Щял да ни е нужен и ако започнем да придобиваме газ и нефт. Корабът ще придобиваме по ЗОП. Ще можем да го произведем на родна територия.

Спорове и питания за кораба сред депутатите обаче нямаше. Повече интерес предизвика разходът за самолета.

И двата проекта минаха и през ситото на бюджетната комисия. Корабът „мина” единодушно. Самолетът получи 3 гласа „въздържал се” и значителна подкрепа „за”.